Simptomi različitih mentalnih poremećaja – poput depresije i bipolarnog poremećaja,  postporođajne depresije, često se preklapaju ili pojavljuju zajedno.

 

Istraživanja su pokazala da su mentalni poremećaji uvelike uvjetovani genetikom. Ako je riječ o samo jednom simptomu s ovog popisa, to ne znači da nužno bolujete od duševne bolesti. Gotov je uvijek riječ o više znakova, a psihijatar koji postavlja dijagnozu dužan je uzeti sve u obzir.

Povlačenje u sebe i apatija

Povlačenje u sebe, izbjegavanje druženja s prijateljima ili sudjelovanja u društvenim aktivnostima, sve to može biti znak depresije, bipolarnog poremećaja, shizofrenije, poremećaja anksioznosti ili više mentalnih zdravstvenih problema.

Emocionalne eksplozije

Za razliku od apatije i povlačenja su sebe, emocionalne eksplozije ono su što stručnjaci nazivaju “glasnim” znacima mentalne bolesti.

Netko u maničnoj fazi bipolarnog poremećaja može biti jako društven, trošiti mnogo novca. Osoba sa shizofrenijom može biti vidno uznemirena ako misli da je netko slijedi ili špijunira.

Problemi s razmišljanjem

 

 

Kod depresije se mogu javiti problemi s pamćenjem nekih običnih, svakodnevnih obaveza. Možda ćete se osjećati zbunjeno pokušavajući koordinirati rutinske zadatke, ili se možete osjećati neodlučnije nego inače. Slični problemi s pamćenjem i koncentracijom mogu se pojaviti kod shizofrenije, uz poteškoće u rješavanju problema.

Problemi sa spavanjem

Osobe koje boluju od nekog oblika duševne bolesti, imaju problema sa spavanjem, čak 80% njih. Tu se posebno ističu anksiozni poremećaji, depresija, poremećaj nedostatka pažnje – hiperaktivnost (ADHD) i bipolarni poremećaj.

Ne mora nužno biti riječ o potpunom izostanku sna, to može značiti i previše sna, okretanje u snu ili uzastopno buđenje tijekom noći. Bitno je znati da poremećaji spavanja ponekad povećavaju rizik od razvoja mentalne bolesti.

Promjene apetita

Izbjegavanje hrane u potpunosti, središnji je simptom anoreksije, ozbiljnog psihijatrijskog poremećaja. Anoreksija se često javlja uz ostale mentalne bolesti, kao što su depresija i anksioznost.

Gubitak apetita također može biti znak depresije, tjeskobe ili čak svakodnevnog stresa. Sve to može dovesti do gubitka težine, što je jasan pokazatelj da nešto nije u redu.

Neuobičajeno ponašanje

 

 

Jedan od glavnih znakova mentalne bolesti su promjene u ponašanju – pričljiva osoba se povlači u sebe, introvertna osoba postaje odsutna.

Dok se polovica svih duševnih bolesti javlja u dobi od 14 godina, prema američkoj psihijatrijskoj udruzi, lakše ih je dijagnosticirati u kasnijoj dobi.

Ako primijetite neke od ovih znakova kod sebi ili bližnjih, razmislite o savjetovanju sa stručnjakom.