Jeste li razmišljali o tome koliko sati dnevno provodite na internetu? Nažalost, mnogi, više žive u virtualnom nego u stvarnom svijetu, oni su ovisnici o internetu!

Čak 130 tisuća Hrvata u dobi između 20 i 30 godina ovisno je o internetu. Ovaj podatak nije dio formalne statistike, nego procjena struke o raširenoj ovisnosti o kojoj se malo govori, ali i zna. Prvo sustavno rješenje dolazi iz psihijatrijske bolnice Sveti Ivan na zagrebačkom Jankomiru gdje je formirana dnevna bolnica za liječenje ove vrste ovisnosti.

“Ako si postavimo pitanje da li se plašimo da smo izgubili kontrolu nad određenim ponašanjem, da li smo više puta bezuspješno pokušavali smanjiti ili prestati sa korištenjem sadržaja na internetu, ako je odgovor potvrdan već smo na dobrom putu da se trebamo zabrinuti” (Davor Bodor dr. med. spec. psihijatar)

Ovisnost o internetu slična je kao i svake druge ovisnosti, oboljeli počnu gubiti kontrolu nad svojim ponašanjem kada nisu blizu interneta. Javljaju se apstinencijske krize, zakazuju na poslu, u školi. Osim toga, nastaju i problemi u socijalnim relacijama.

Pitate se kako se liječi takva ovisnost? Grupnom psihoterapijom. Takav način liječenja pokazao se najučinkovitijim i kod drugih ovisnosti kao što je ovisnost o alkoholu i kockanju.

Pacijent provodi dan u dnevnoj bolnici, ali ne u smislu hospitalizacije u bolnički krevet, nego dolaze ujutro i provode dan u različitim terapijskim grupama s timom liječnika.

 “Preporuka je da se liječenje odvija u dnevnoj bolnici iz jednostavnog razloga jer na taj način pacijenti nisu izolirani, maknuti iz svoje radne, obiteljske sredine” (Davor Bodor dr. med. spec. psihijatar)

TINEJDŽERE NAJVIŠE POGAĐA OVAJ PROBLEM

Od interneta se danas teško odvajaju sve generacije, ali ipak je mlađa dob najviše pogođena ovim problemom.

Istraživanje provedeno u Međimurskoj županiji pokazalo je da jako veliki postotak učenika srednjih škola provodi na internetu više od 40 sati tjedno što je jedno radno vrijeme.

Sumnje nema. Sve generacije danas žive online, a rijetki su oni koji se s vremena na vrijeme isključe. No ako mislite da je to samo problem u Hrvata, varate se. Isti problem ima sve više država, a broj ovisnika o internetu penje se na milijune.