Menstruacija je u 21. stoljeću i dalje tabu tema, na nju se referira kao na „one dane u mjesecu“, a u reklamama za uloške ju i dalje simbolizira plava tekućina. Žene znaju osjećati nelagodu kada o njoj govore, a menstrualne bolove, oni koji ih nemaju, često ne shvaćaju ozbiljno.

 

Dismenoreja je ginekološko zdravstveno stanje koje karakteriziraju bolovi tijekom menstruacije koji ženama ograničavaju radnu sposobnost i svakodnevne životne aktivnosti, kaže nam ginekologinja Ana Tikvica Luetić.

 

Bolne menstruacije, pojašnjava liječnica, najčešće su u adolescentskoj dobi. Kako žena stari, učestalost im se smanjuje.

 

 

Vrste dismenoreje

 

Primarna dismenoreja je dismenoreja koja nema organskog uzroka. Ona nastaje zbog toga što se u samom endometriju luči povećana količina tvari u odnosu na žene koje nemaju dismenoreju. Zbog otežanog ljuštenja endometrija nastaju spastične kontrakcije maternice koje uzrokuju bolnost.

 

Sekundarna dismenoreja nastaje zbog organskog uzroka. To može biti upalna bolest zdjelice, endometriotična žarišta, ili pak miomi.

 

Primarne dismenoreje liječe se simptomatski – lijekovima protiv bolova. Sekundarne se liječe kirurški.

 

 

 

Savjet liječnika

 

Prevencija kao takva nije jasno definirana, no liječnica ipak ima nekoliko savjeta. Umjerena aktivnost kao i određeni preparati koji se tiču fitoterapije mogu olakšati bolove. Poželjno je konzumirati prehranu koja je bogata masnim kiselinama, a izbjegavati ugljikohidrate. To su sve faktori koji nam mogu pomoći.

 

Budući da bolne menstruacije uglavnom traju godinama, žene moraju i same istražiti što im odgovara, a metode samopomoći se razlikuju. Tako često u pomoć priskoče termofori, topli oblozi i razni čajevi koji opuštaju muskulaturu.

 

Mjesečnica

Mjesenica

 

Menstrualni dopust

 

Bolne menstruacije u nekim su zemljama prepoznate kao zdravstveno stanje zbog kojega bi žene trebale tih dana biti oslobođene obaveza. Menstrualni dopust opcija je ženama u Japanu, Tajvanu, Indoneziji, Južnoj Koreji i Zambiji, a prošle godine inicijativa je pokrenuta i u susjednoj Italiji. Slobodni dani zbog bolnih menstruacija politika je također nekih kompanija.

 

Ideja menstrualnog dopusta međutim, nije među svima naišla na tako pozitivan odjek. Dio javnosti smatra da bi takva praksa mogla spriječiti napredovanje žena na radnome mjestu. Važno je znati da bolne menstruacije, pogotovo kada je riječ o sekundarnim dismenorejama, nisu bezazlene – one mogu negativno utjecati na plodnost žene.