Sigurno ste nekada čuli za problem začepljenih pora. No, zapravo se radi o kolokvijalnom nazivu. Pore kao pore, nalaze se svuda na našoj koži i mi ih ne vidimo. Problem nastaje kada one postanu vidljive. Najčešće je to u doba puberteta i u starijoj životnoj dobi.

Ako pričamo o vidljiv porama, zapravo su to najčešće komedoni, izvorni kanali žlijezda lojnica i znojnica. Uslijed pojačane kreatinizacije ili orožnjavanja tog kanala dolazi do nakupljanja sebum i debrisa, starih kožnih stanica.

UZROCI

Osim genetike i hormona, koji igraju veliku ulogu u nastajanju komedona, jedan od najčešćih uzroka ovog problema je korištenje komedonalne kozmetike.

Najčešći primjer takve kozmetike su tekući puderi koji sadrže silikone. To su puderi koji na kožu mogu stajati i do 12 sati, ne oksidiraju i vrlo se teško skidaju. Budući da se ne mogu skinuti uobičajenim čistaćima šminke, ostaju na koži i uzrokuju još jače izlučivanje sebuma.

LIJEČENJE

Kada se uslijed svega toga pore začepe ili prošire, još jedna stvar koju radimo krivo jest ta što mislimo da problem možemo riješiti preko noći.

“Akne se ne liječe mjesec dana ili tjedan dana, nego se liječe nekoliko mjeseci i kada postignemo dobar rezultat izuzetno je važno taj dobar rezultat održati. Ne onda prekinuti sve i čekati da opet dođe do pogoršanja.” (mr. sc. Ines Sjerobabski Masnec, prim., dr. med. – KBC Sestre Milosrdnice)

Proširene pore najuspješnije se liječe pomoću retinoida. U početku takvi lijekovi znaju izazivaju iritacije pa je jako bitno, kaže primarius Masnec, da se pacijenta upozna s terapijom.

“Retinoidi su derivati vitamina A. radi se najčešće o pripravcima, najčešće o kremama koje se primjenjuju lokalno. Koriste se u vrijeme kada nema sunca.” (mr. sc. Ines Sjerobabski Masnec, prim., dr. med. – KBC Sestre Milosrdnice)

I za kraj imajte na umu da je najgora stvar koju možete napraviti stiskati komedone na svome licu. Osim što ćete proširiti upalu, usporit ćete proces zacjeljivanja i povećati mogući ožiljak, a to svakako ne želite.