Nokti danas prvenstveno služe kako bi zaštitili vrhove naših prstiju, a znanstvenici smatraju da su oni evolucijski ostaci. Nokti su sastavljeni od keratina, bjelančevine koja je također glavni sastojak kose te rogova kod životinja.

 

Normalan nokat trebao bi biti pravilnog oblika, bez promjena u boji nokta i udubljenja, a prst ne bi trebao izgledati batičasto.

 

Upravo neke od promjena mogu biti znak narušenog zdravlja. Vjerojatno najčešći problem s noktima je njihovo učestalo pucanje.

 

Lomljivi nokti

 

Često pucanje noktiju može biti znak nekih težih sistemskih bolesti. To može biti manjak određenih tvari, poput vitamina i minerala. Prije svega su tu vitamini iz B skupine, C vitamin, cink.

 

Učestalo je i listanje noktiju, pa čak i odvajanje nokta od njegove ploče službenog naziva oniholiza i obično znači gljivičnu infekciju nokta, ali može biti i posljedica traume nokta.

 

Bijele mrlje na noktima

 

Bijele točkice koje se dosta često vide najčešće su bezopasne i rezultat su traume. Često se javljaju kod male djece, a mogu značiti manjak cinka ili drugih vitamina u tijelu.

 

Promjena boje noktiju nije česta pojava, no ona od svih do sada nabrojanih, ukazuje na najopasnija stanja poput zatajenja bubrega ili melanoma.

 

Nokti na rukama u prosjeku rastu 0,1 milimetar svaki dan i to dva do tri puta brže nego nokti na nogama. Znanstvenici s jednog američkog sveučilišta ustvrdili su da nokti brže rastu u proljeće i ljeto, da brže rastu ljudima koji imaju duge prste, a najbrže raste nokat na najdužem prstu.

 

Na njihov rast i izgled utječe i stres koji može biti uzročnik nastanka poprečnih linija na noktima. To su takozvane Mizove linije koje nam govore da je tijelo prošlo kroz dosta jak stres u nekom određenom razdoblju. Obično se one javljaju na više noktiju, ili pak na svima.

 

Griženje noktiju

 

Jedno od najčešćih medicinskih stanja na svijetu je onihofagija, odnosno grickanje noktiju. Smatra se da gotovo svaki drugi čovjek u svijetu u dobi od 10 do 18 godina grize nokte.

 

Muškarci to rade u većem broju, a ta navika može biti povezana i s opsesivno kompulzivnim poremećajima. Osim što na taj način ljudi narušavaju estetski izgled noktiju i područja oko njih, štete i vlastitom zdravlju.

 

Naime, ispod noktiju se skuplja prljavština. Običnim pranjem ruku teško možemo očistiti područje ispod nokta, dakle tu se mogu sakriti i različite bakterije poput crijevnih zaraza, E. coli.

 

Ako izgubite nokat, trebat će vam 4 do 6 mjeseci da vam novi potpuno izraste od korijena do vrha. Noktima na nogama trebat će godina do godine i pol dana. Ako primijetite promjene na svojim noktima ili u tempu kojim rastu, posjetite liječnika.

 

Nokti

Nokti