Leukemija, prije svega, nije jedna bolest. Ona znači nekontrolirano bujanje stanica koje stvara koštana srž, a veže se uz bijele krvne stanice. Koštana srž je svojevrsna tvornica u kostima gdje se stvaraju krvne stanice.

 

Oblici i liječenje

 

Leukemija može biti akutna ili kronična. Ova dva tipa dijele se na još dva podtipa, a to je limfocitna i mijeloična leukemija – ovisno o vrsti stanica koštane srži koje su zahvaćene. Dijagnoza akutnog oštećenja koštane srži znači hitnu intervenciju dok je kronična leukemija dobroćudnija.

Danas, zahvaljujući novim lijekovima, svaki novodijagnosticirani pacijent s kroničnom mijeloičnom leukemijom može živjeti kao i njegovi zdravi vršnjaci.

 

 

Dijagnoza

 

Na sto tisuća bolesnika dolazi jedna dijagnoza akutne limfatične leukemije. Akutna leukemija zapravo nije česta dijagnoza. Godišnje, kod nas, bude 40 do 60 dijagnoza. Prvi znakovi bolesti su raznoliki.

Zbog bujanja nezrelih stanica, u koštanoj srži nema dovoljno mjesta za normalno starenje crvenih krvnih zrnaca. Bolesnici postanu blijedi i osjećaju se umorno.

 

Mogu se javiti gubitak teka i težine, spontana pojava modrica po tijelu, kožna krvarenja te brojni netipični simptomi, poput umora i bolova u kostima. Dijagnoza je vrlo jednostavna i radi se analizom krvnog uzorka.

Potvrdna dijagnoza se radi analizom koštane srži, uz lokalnu anesteziju, najčešće iz prsne kosti. Nakon brojnih citoloških analiza pacijenta se svrstava u grupu niskog, srednjeg ili visokog rizika što određuje i terapiju.

 

Koštana srž

 

Liječenje

 

Transplantacija koštane srži jedan je dio liječenja. Darivanje koštane srži proces je koji može spasiti život. Darivatelj se prvo traži u najbližem srodniku, a ako se ne nađe podudarni darivatelj, poseže se u banku darivatelja koja sve bolje stoji.

 

Transplantacija koštane srži

 

Važno je spomenuti da je danas nakon transplantacije liječenje uspješno u oko 50% odraslih. Leukemija može zahvatiti ljude bilo koje dobi i oba spola, ali je rijetka u djece ispod 10 godina.