Svako od nas doživljava anksioznost u nekom trenutku, recimo prije javnog govora, ili u teškoj životnoj situaciji. To su uobičajeni simptomi. Ostali simptomi uključuju razdražljivost, uznemirenost, osjećaj strepnje, brz ili nepravilan rad srca, bol u trbuhu, mučninu, slabost te probleme s disanjem. Zato mnogi posežu za sedativima.

Što je teža socioekonomska i gospodarska situacija u zemlji, raste potrošnja ovakvih lijekova, riječ je o svjetski fenomenu, tvrdi doktor Dragan Soldo.

Krive doze mogu izazvati ovisnost

Oni brzo djeluju i osobe rješavaju nelagodnih osjećaja. Međutim, nužno je paziti na doze uzimanja sedativa, zato što može doći do pospanosti i smanjenja svijesti. Zloporaba sedativa može rezultirati pojavom ovisnosti.

U malim dozama sedativi – djeluju sedativno, odnosno deprimiraju središnji živčani sustav što rezultira smirenjem i pospanošću. Međutim, u većim dozama može doći do narkoze i kome, što ukazuje na njihovo snažno djelovanje na čovjeka.

Sedativi nisu trajno rješenje

Sukladno tome, sedativi  nikako ne smiju biti rješenje za trajno liječenje i rješavanje psiholoških problema, nego samo kratkoročno rješenje koje se mora prekinuti nakon određenog vremena – otprilike dva tjedna. Svako neodgovorno i dugotrajno uzimanje ove vrste lijekova može dovesti do razvoja ovisnosti.

Aktivno uzimanje sedativa može se otkriti rutinskim pregledom urina na lijekove, tj. toksikološkom analizom urina. To je važno jer mnogobrojni pacijenti uzimaju sedative samoinicijativno i pretjerano, a to razvija ovisnost.

 

Tablete u boji prosute na stolu - antibiotici

 

Međutim, primarna ovisnost o sedativima nije česta pojava. Te lijekove češće zloupotrebljavaju ovisnici o drugim sredstvima.

Ljudi koji uzimaju sedative tjednima ili mjesecima mogu razviti toleranciju i ovisnost. Zlouporaba i apstinencijske krize također su moguće. Iz tih razloga, ovakvi se lijekovi obično propisuju na kratki vremenski period.

 

Mlada žena sa glavoboljom - migrena

 

Svako neodgovorno i dugotrajno uzimanje ove vrste lijekova može dovesti do razvoja ovisnosti. Stoga sedativi bez recepta i savjetovanja s liječnikom nisu nikako pametna odluka ako imate težih problema. Zato je najbolje savjet tražiti od svoga liječnika.