Postoji mnogo vrsta gubitka kose s različitim simptomima i uzrocima. Androgenična ili androgenetična alopecija je najčešći oblik gubitka kose. Obično se pojavljuje kod muškaraca, ali može zahvatiti i ženske osobe. I muškarci i žene se često jako teško nose s ovim oblikom gubitka kose.

 

Kosa, iako nema nekakvo fiziološko značenje, osim što eventualno štiti tjeme od UV zračenja, ima užasno važnu simboličku i estetsku funkciju.

Tko više ćelavi – muškarci ili žene?

Muška ćelavost obično počinje s opadanjem kose na čelu, zatim slijedi stanjivanje kose na tjemenu i okolnim područjima. Kod ženske ćelavosti kosa se obično stanjuje samo na vrhu glave.

Muška ćelavost se obično pojavljuje kod skoro svih članova u obitelji u nizu generacija, ali još nije sigurno što je uzrok ženske ćelavosti.

Čak negdje 50% muškaraca iza 40. godine ima prorijeđeno vlasište. Kod žena je ta brojka do menopauze nešto manja u usporedbi s muškarcima. Nastupom menopauze i kod žena dođe do značajnog prorjeđenja.

Vrste ćelavosti

Alopecija areata je vrsta ćelavosti koja se može naglo pojaviti, i isto tako naglo nestati. Može se pojaviti u bilo kojim godinama, ali najčešće zahvaća tinejdžere i osobe do 30te godine. Šest od deset osoba razviju ovu vrstu ćelavosti prije nego navrše 20 godina života.

Ono što je utješno za žene: kod žena nikad nema potpune ćelavosti kao što može biti kod muškaraca.

 

 

Liječenje

Ako želite tretman za mušku ćelavost, iz kozmetičkih razloga, mogu vam pomoći neki preparati. Ovi tretmani ipak nisu jednako efektivni za sve i djeluju samo dok se ne prekidaju. Takvi tretmani također mogu biti vrlo skupi.

Oni mogu biti učinkoviti u onoj mjeri u kojoj je pacijent uporan. Znači ako vi svakodnevno aplicirate pripravke koji potiču rast kose onda će se primijetiti učinak, tvrdi dermatologinja Željana Bolanča.

Češći oblici gubitka kose poput muške ćelavosti ne trebaju nikakve tretmane liječenja, jer su to prirodni procesi starenja i ne stvaraju nikakvu prijetnju zdravlju. Međutim, bilo koja vrsta gubitka kose može biti uznemiravajuća i ukoliko ste zabrinuti zbog toga trebate porazgovarati s vašim liječnikom.

 

 

S gubitkom kose nekada se teško može pomiriti. Kosa može definirati dio vašeg identiteta. Ona odražava sliku koju imate o sebi i o tome kako želite da vas druge vide. Ćelavost može dovesti do pada samopouzdanja i ponekad do depresije. Ukoliko imate ovakav problem razgovarajte s vašim prijateljima, obitelji ili liječnikom.