Briga o spolnom zdravlju trebala bi započeti s dolaskom puberteta, napominju liječnici. Zašto?


Zato da bi mladići i djevojke bili što više educirani o vlastitoj spolnosti i svemu što ulazak u spolne odnose nosi sa sobom.

 

” Prvi posjet ginekologu ovisi o spolnoj aktivnosti mlade djevojke. Bilo bi ga dobro napraviti unutar 3 mjeseca od prvog spolnog odnosa. Jednako tako je važno otići na ginekološki pregled ako djevojka ima sekundarne spolne osobine, dakle narasle su dojke, pojačana dlakavost, tj. pojava dlaka u području sinfize, pazušnih jama i sl. a nije se pojavila menstruacija, onda to treba napraviti do 14. godine života.“ – pojasnio je prof. dr. sc. Hrvoje VrčićAko se nije pojavila ni menstruacija ni sekundarne spolne osobine do 16. godine života, tada se djevojkama također savjetuje posjet ginekologu.

Menstrualni kalendar

Profesor Vrčić posebno naglašava važnost vođenja menstrualnog kalendara jer se tako vodi briga o reproduktivnom zdravlju. Također je važno održavati kontinuitet posjeta ginekologu, te naglašava:


U SAD-u njihov centar za kontrolu bolesti preporučuje da se ide na ginekološki pregled i bris na klamidiju nakon promjene spolnog partnera, i to vrijedi sve do 23. godine života. Mi preporučujemo jednom godišnje ginekološki pregled i papa test u adolescenata i mladih žena do 30. godine života.“
Kada su dječaci u pitanju, dobra je vijest da se više ne rade neugodni brisevi, nego se analizom prvog jutarnjeg urina vidi postoji li neka spolna bolest. Rizično spolno ponašanje može dovesti do infekcija HPV-om, genitalnim herpesom, klamidijom, gonorejom, HIV-om… Liječnica Neda Ferenčić Vrban poručuje da je najbolja zaštita od spolno prenosivih bolesti – apstinencija:


Dok god mladi organizam se sazrije, kako fizički tako i psihički. Ono što nam je bitno da ta fizička građa tih spolnih organa mladih je dosta nezrela, te sluznice su nezrele i prijemčljivije na spolno prenosive bolesti.“
Roditelji su važna karika u lancu brige o spolnom zdravlju svoje djece jer zaštita od spolnih bolesti, kao i od neželjene trudnoće kreće s edukacijom.