Ima ih svakakvih. Šarenih, plastičnih, platnenih, drvenih, metalnih, a roditelji, često, misle kako su hodalice itekako potrebne. No je li zaista tako? Skandinavske zemlje, koje često uzimamo kao primjer razvijenih zemalja i na koje se volimo ugledati, hodalice za bebu odavno se ne preporučuju.

 

Hodalica je, upozorava pedijatar Lučev, korisna jedino ako se dijete u njoj ostavi maksimalno 15-tak minuta. Hodalice trebaju biti prilagođene djetetovoj visini, kao i okolina u kojoj se dijete kreće u hodalici, a evo i zašto.

 

Naime, kada stavite dijete u hodalicu, treba paziti da okolina nije opasna kako ne bi došlo do prevrtanja, padanja ni stepenice, i slično. Sama hodalica trebala bi biti tehnički dobro načinjena jer nemaju sva djeca jednako duge noge.

 

Treba paziti, dodaje pedijatar Lučev, da se dijete ne odguruje prstima već da stopalom staje na tlo kako bi osjetilo vlastitu težinu.

 

Koliko god je hodalica zgodna za neko kratko vrijeme, nije preporučljivo satima ju koristiti, jer može utjecati i na djetetov hod. Način hodanja koji će dijete naučiti pomoću hodalice, nije onaj koji bi inače naučio prirodnim putem.

 

Činjenica je, dodaje pedijatar, da i sama struka rijetko propagira, a trebala bi, hod bez hodalice, dakle da se dijete drži za ruke i uči hodati. Dječje hodalice, ako se koriste na duži vremenski period, u odrasloj dobi mogu uzrokovati i probleme s mišićima, upozorava Lučev.

 

Obitelj se šeta sa djetetom

Djete hoda

 

Jedan dio mišića nogu se upotrebljava, drugi pak ne. Isto tako,  leđa, trbuh pa i kralježnica može dobiti neku deformaciju u smislu kifoze. Dijete nema razlog da se kreće, da koristi mišićni dio gornjeg dijela tijela, budući da ima oslonac na onome na čemu sjedi.

 

Tako se dijete nogicama odguruje i to mu je veselo, ali nije pravilno i nije prirodno. Dakle, preporuka pedijatra je sljedeća – ukoliko već posegnete za hodalicom neka vaše dijete što manje vremena provodi u njoj.