Ljubitelji ljeta, sunca i topline znaju reći da su alergični na hladnoću. Iako za njih šala, za oko 2000 stanovnika Hrvatske alergija na hladnoću nije nimalo smiješna.

 

Uzrok

 

Alergija na hladnoću je zapravo urtikarija na hladnoću koja uzrokovana izlaganjem hladnijoj temperaturi, hladnijem zraku, pijenje hladnih tekućina, jedenje sladoleda ili zapravo kontakt s hladnijim predmetom.

 

Pri kontaktu s hladnoćom alergičnoj osobi će se na koži pojaviti urtikarije to jest plikovi. Pojava plikova može biti generalizirana – po cijelome tijelu, ili pak lokalizirana – samo na mjestu dodira s recimo hladnim predmetom.

 

Nije poznato što uzrokuje alergiju na hladnoću jer za razliku od drugih alergija nije uočena jasna nasljedna sklonost, kao ni sklonost drugim alergijama. Ona može biti primarna bolest, ali može biti i u pratnji neke druge bolesti, primjerice sifilisa, infektivne mononukleoze ili drugih bakterijskih bolesti.

 

Tko su rizične skupine?

 

Urtikarija na hladnoću spada u fizikalne urtikarije, a one čine jednu trećinu svih urtikarija. Najčešće zahvaća mlađu odraslu dob, a dvostruko je češća kod žena.

 

Alergiju na hladnoću možete dijagnosticirati i sami kod kuće. Satvite ruku pod mlaz hadne vode na 10-ak minuta i pratite hoće li se na tom mjestu pojaviti urtikarije.

 

Alergija na hladnoću

 

Kako si pomoći?

 

Ako osoba zna da ima urtikariju na hladnoću, mora posebno voditi računa da se ne izlaže hladnoći. Zimi je važno zaštititi lice i ruke od hladnoga zraka. Pomoći će i lijekovi protiv alergije nove generacije – nesedirajući antihistaminici.

 

Osobe s jakim simptomima uglavnom moraju promijeniti životne navike kako bi izbjegli napade. Alergija na hladnoću obično traje nekoliko godina. Negdje oko jednoj trećini bolesnika se simptomi povuku za 5 do 10 godina.