Konzumiranje alkohola u našem društvu je nažalost posve normalna pojava. Međutim kada se u malo vremena popiju velike količine alkoholnih pića može doći do otrovanja alkoholom (op.a. trovanje alkoholom).

Naime, većinu metaboličkih procesa obrade alkohola odrađuje jetra, a potrebno joj je otprilike jedan sat kako bi obradila alkohol u jednom piću. To su recimo 3 dl piva, 1 dl vina i 0,4 dl žestokog pića. Ali ljudi često jetru puno brže opterete puno većim količinama alkohola.

Jedan od prvih simptoma obilnog konzumiranja alkohola je povraćanje. Osim toga, alkohol uzrokuje dezorijentiranost, zbunjenost, probleme s održavanjem ravnoteže, dehidraciju, nepravilnosti u disanju pa čak i nesvjesticu.

Najveća opasnost je ako se zbog alkohola blokira centar za disanje. Uslijed pada tlaka osoba može pasti u alkoholnu komu, kaže nam doktor Marko Duvnjak sa Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KBCSM.

No, problemi s alkoholom, bilo da ga se uzme previše odjednom ili da se kontinuirano konzumira, imaju korijen u društvenim normama. Hrvati su nazdravičarski narod, pije se u tuzi i u sreći. Od rođenja pa do karmina nazdravljamo uz alkohol. Tu je društvo često licemjerno, budući da potiče pijenje, a osuđuje alkoholičare.

Postoje tri modela pijenja, to su društveno pijenje, prekomjerno pijenje i ovisnost o alkoholu. Društveno pijenje se definira kao sporadično pijenje do 2 pića dnevno. Više od dva pića dnevno je prekomjerno pijenje. Također, ritual izlaska vikendom vezan je uz alkohol.

Smanjenje socijalnog pritiska na pijenje kroz društvene običaje i norme definitivno bi reduciralo broj ljudi koji su ušli u problem ovisnosti. A jedan od načina promjene tih postavki u društvu je učiniti alkohol manje pristupačnim. A to je upravo smjer kojim su i vladajući kako se čini odlučili krenuti povećanjem cijene alkoholnih pića.