Sindrom policističnih jajnika jedan je od najčešćih endokrinih poremećaja u žena reproduktivne dobi. On se očituje poremećajima nekoliko organskih sustava. Najčešće u početku poremećajima reproduktivnih organa, odnosno menstrualnog ciklusa.

 

Osim poremećaja menstrualnog ciklusa, simptomi policističnih jajnika mogu biti i pojačana dlakavost te stvaranje akni na tijelu.

 

Uz ginekološke tegobe na koje se naravno primarno fokusira ginekolog, u dijagnozu policističnih jajnika, odnosno u obradu spada i obrada drugih žlijezdanih tkiva i to primarno gušterače, a u cjelokupnu obradu ide i obrada najčešće i štitnjače.

 

 

Kako nastaju policistični jajnici?

 

Kada kažemo policistični jajnici, vjerojatno nam glavom prođe misao o jajnicima koji po sebi imaju ciste. Ipak, u stvarnosti to izgleda drugačije i ne radi se o cistama kakve mi možda zamišljamo.

 

Riječ je o fulikulima koje svaka žena najnormalnije ima. Iz ciklusa u ciklus svojim rastom i sazrijevanjem taj fulikul se priprema za ovulaciju jednog dana, kada za to dođe vrijeme. No,  kod policističnih jajnika to sazrijevanje fulikula u jednom trenutku stane i fulikul se pretvara u minijaturne ciste koje nazivamo policistični jajnici.

 

Kako bi se postavila dijagnoza policističnih jajnika potrebno je obratiti pažnju i na laboratorijske te ultrazvučne kriterije.  Međutim, ima žena koje imaju naizgled uredne jajnike, dakle bez sitnih folikulića koji su zastali u razvoju, ali mogu imati određene kliničke znakove policističnih jajnika.

 

 

Koliko je opasan sindrom policističnih jajnika?

 

Čak 10 do 15% ženske populacije u reproduktivnoj dobi ima policistične jajnike. Oni mogu uzrokovati različite probleme u reproduktivnom sustavu. Tim ženama nažalost može biti otežano zatrudnijeti. Stoga je ključna pravovremena dijagnoza kako bi se što prije započelo s procesom liječenja.

 

Ono što može pridonijeti liječenju je dijetalna prehrana, odnosno bolje prehrambene navike, kao i fizička aktivnost. Ako ništa od toga zapravo ne uspije, onda treba razmisliti o potencijalnmo liječenju hormonima, to je ono što ginekolozi preporučuju, dakle oralnu kontracepciju.