Skolioza je najjednostavnije rečeno – iskrivljena kralježnica. Malo složenije objašnjenje glasi da je riječ o  rotacijskoj deformaciji  kralježnice s torzijskom deformacijom cijelog trupa. Mnogi su uvjereni kako do iskrivljenja dolazi zbog nepravilnog sjedenja ili krivog držanja. No najučestalije skolioze, u čak 80 posto slučajeva, su one idiopatske.

 

Često se skolioza povezuje s naglim rastom u pubertetu. On i utječe na bržu i jaču iskrivljenost kralježnice. Ako se deformacija  dogodi u gornjem dijelu kralježnice, roditelji i tinejdžeri nemaju previše problema s detektiranjem skolioze.

Prevencija

Kod idiopatskih skolioza, iskrivljenja do 20 stupnjeva se ignoriraju. Ona od 20 do 40 stupnjeva liječe se ortozom, ili nošenjem korzeta, koji može spriječiti daljnje iskrivljenje.  Pacijenti s više od 40 stupnjeva  iskrivljenosti su kandidati za operaciju, koju je poželjno napraviti već u pubertetu.

Progresija skolioze, barem one genetski uvjetovane, nestaje s pubertetom. Tada se mogu javiti novi uzroci deformacije. Uslijed gravitacije, stupnjevi skolioze mogu se pogoršati i u odrasloj životnoj dobi, pogotovo kod pacijenata koji imaju problema s deformacijom donjeg dijela kralježnice.

 

 

Liječenje

Danas se zna da je jedini način ravnanja kralježnice operacija.  Najbolje je pričekati da dijete dobije svoju predviđenu visinu, jer nakon operacije, fiksirani dio kralježnice više ne raste.  Koristi se prednji  pristup kralježnici, ugrađuju se implantati od titana. Vade se diskovi, koji su krivci za rotaciju, ispravljaju se rebra. U kralješke se stavljaju vijci.

 

 

Za razliku od prije nekoliko godina, danas su te operacije manje bolne, te je mobilnost nakon operacije puno bolja.

 

Dakle, idiopatska skolioza genetski je uvjetovana, što znači da prevencije nema. Pregledajte stanje potpornog stupa i pratite izgled gornjeg dijela trupa kod svoje djece. Dobro je znati da liječenje nije hitno te da se skolioza može operirati u svakoj životnoj dobi. No, što je dob starija, veća je opasnost da dođe i do komplikacija.