Prema istraživanju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj je 20% dječaka i 10% djevojčica u dobi od 11 godina barem jednom zapalilo cigaru (op.a. pušenje).

Srednja dob početka pušenja je oko 13 godina, a među učenicima prvih razreda srednje škole oko 20% mladića i 19% djevojaka svakodnevno puši po čemu smo znatno iznad europskog prosjeka gdje puši negdje oko 12% učenika srednjih škola.

Ovo su bez sumnje zabrinjavajući podaci, no kada su u pitanju djeca, liječnike čak i više zabrinjava pasivno pušenje kojem su izložena. Tako nam pojašnjava Iva Mihatov Štefanović, subspec. pedijatrijske pulmologije kako je 2011. provedeno globalno istraživanje prema kojem je 60% mladih u Hrvatskoj izloženo pasivnom pušenju u vlastitim domovima.

Ovom vam govorimo zato što pasivno pušenje povećava rizik za razvoj bolesti kao što su bakterijske i virusne infekcije respiratornog sustava. Kod male djece pasivno pušenje povećava rizik za sindrom iznenadne dojenačke smrti, za poteškoće u učenju i psihomotornom razvoju, maligne bolesti i naravno bolesti respiratornog sustava.

Pušenje u trudnoći posebno je opasno za plod. Nikotin uzrokuje vazikonstrikciju odnosno suženje krvnih žila posteljice zbog čega je smanjen dotok hranjivih tvari u plod. Ugljični monoksid također uzrokuje hipoksiju, smanjeni dotok kisika u plod, što sve rezultira da djeca majki koje puše u trudnoći se rađaju sa nižom porođajnom težinom i dužinom, a isto tako je povećan rizik za spontani pobačaj ili prijevremeni porod.

Iako su mnoge činjenice o štetnosti pušenja odavno dobro poznate, to i dalje ne sprečava mlade da počinju pušiti. Što ih sve na to navodi? Psihologinja Lana Žigić Antić koja radi s djecom, ali i s roditeljima, naglašava kako postoji niz razloga. Jedan od njih je učenje po modelu – velika je vjerojatnost da će dijete pušiti ako roditelji ili drugi članovi obitelji puše.

Osim toga, djeca puše, tvrdi naša sugovornica i kako bi kontrolirala tjelesnu težinu, no najčešće je u pitanju ipak pritisak vršnjaka. U osjetljivoj tinejdžerskoj dobi djeca su najpodložnija utjecaju društva u kojem se kreću. Savjeti autoriteta u toj dobi često ne donose željene rezultate.

Rijetki su oni trenuci kada mladi dobro reagiraju na zabrane i zato je najvažnije poslati im pravu poruku pravim primjerom.