Statistike su poražavajuće! Istraživanja su pokazala da većina populacije u Hrvata ima neki oblik parodontne bolesti. Riječ je o jednom od najvećih problema u stomatologiji. Parodontitis je zapravo bolest potpornih tkiva zuba, odnosno tkiva koja drže zub unutar čeljusti.

 

Uzrok

Bolest je uzrokovana lošom dentalnom  higijenom, neodržavanjem zubi, pušenjem te ne redovitim odlaskom stomatologu. Uzročnik može biti i genetika pa je posjet stomatologu itekako važan. Preporuka je svakih 3 do 6 mjeseci.

Parodontitis je zapravo jako raširena bolest koja zahvaća svaku treću do četvrtu osobu u populaciji, ne samo kod nas, nego i u svijetu.

Simptomi

Bolest se manifestira klasičnim krvarenjem zubnog mesa. Kada peremo zube, zubno meso počne krvariti, bude upaljeno i plavkasto je ljubičaste boje. Tu su i sljedeći simptomi – bolovi u području zubnog mesa, klimanje zubi, loš zadah iz usta. Osim toga, može se javiti natečena i osjetljiva gingiva, curenje gnoja iz zubnih džepova, ali i povlačenje zubnog mesa. Bolest zahvaća sve generacije.

Parodontoza može zahvati jedan zub, skupinu zuba, jednu čeljust, ili kompletne zube. U pravilu, riječ je o generaliziranoj bolesti, što znači da zahvaća sve zube.

Liječenje

 

 

Da bi se spriječio ovakav scenarij, treba redovito posjećivati stomatologa. Pregledi su bezbolni, a bolest se može izliječiti ako se prepozna na vrijeme. No, ako je bolest u fazi u kojoj je došlo do velikog gubitka kosti oko zubiju, onda u pravilu izlječenja od parondotistisa nema.