Glavobolja ili migrena je pojava koja se javlja od najranijih faza čovjekovog života pa sve do kasne starosti. Jedna je od najprisutnijih i najčešćih neuroloških problema. Naime, smatra se da dvije trećine pučanstva barem jednom godišnje ima glavobolju.

Kako bismo otkrili koji su uzroci glavobolja, ali i kako ih spriječiti i liječiti, otišli smo u posjetu neurologu Goranu Ivkiću na Medicinski fakultet u Zagrebu.

GLAVOBOLJA I/ILI MIGRENA

Najčešći problem u praksi je što ljudi poistovjećuju glavobolju i migrenu. Dakle vrlo često će netko tko ima glavobolje reći će imam migrene. Međutim migrena je posebna vrsta glavobolje”  (dr. med. Goran Ivkić, spec. neurolog)

Sada kada smo razjasnili da migrena i glavobolja nisu jedno te isto, obratite pažnju na sljedeću statistiku. Naime, smatra se da od migrene pati 10% ukupne populacije, posebice osobe srednje životne dobi. Žene pate od napadaja migrene češće od muškaraca.

Kaže doktor Ivkić da je to razumljivo budući da žene kroz svoj životni ciklus preuzimaju više obaveza od muškaraca. Kućanstvo, karijera, djeca, mogu se na neki način povezati sa tim psihološkim opterećenjem. Također, zanimljiva je i činjenica da je migrena više prisutna u zemljama zapada. No zašto je to tako, pitamo se?

Taj razvijeni svijet živi vrlo intenzivnim žestokim tempom.U zemljama Afrike takvih glavobolja nema. Njima je migrena vrlo rijetka pojava, ali zato oni imaju ove druge, takozvane, sekundarne glavobolje”

Sekundarne glavobolje pojavljuju se uslijed nekog drugog problema, na primjer tumora.

SIMPTOMI

Migrena je vrlo intenzivna i jaka glavobolja. Najčešće vas boli samo jedna strana glave. Nastupa vrlo brzo i uz nju često se javljaju mučnine, a kod nekih i povraćanje.

LIJEČENJE

No, odgovor na ono ključno pitanje “Zašto se uopće migrena javlja?” ne zna nitko. Zato je kod liječenja migrene bitno promijeniti način života, kaže doktor Ivkić.

Mnogi će, međutim, u trenutku kada glava zaboli linijom manjeg otpora posegnuti za nekim od analgetika, kako bi si trenutno olakšali stvar.

Lijekovi koji postoje za migrenu, takozvani, triptanski lijekovi su koji su dostupni i u Hrvatskoj, lijekovi koji su također simptomatski, oni gase požar, ali ne rješavaju ono osnovno pitanje i ponovno vraćanje migrene” (dr. med. Goran Ivkić, spec. neurolog)

On bitno što vam možemo savjetovati za kraj jest da ne podcjenjujete niti jednu glavobolju. Sve što je bolno i što dugo traje, nerijetko ostavlja i neke posljedice, poglavito na psihu. Svakako treba o tome razgovarati s obiteljskim liječnikom, a ukoliko je potrebno i sa specijalistom za navedeno područje.