Loš zadah iz usta nije ništa neuobičajeno, ali složit ćete se da je jedna od onih neugodnosti zbog koje biste radije usta držali zatvorenima cijeli dan. Razlozi zbog kojih nastaje neugodan zadah su različiti. Bilo da se radi o problemima sa usnom šupljinom, želudcem ili jednostavno hranom koju ste pojeli.

UZROK

“Ukoliko zadah dolazi od samih zubi to može dolazit zbog karijesa odnosno zubi koji su destruirani karijesom, odnosno zubi koji su za vađenje, a i dalje su u ustima” (Ivan Miletić, stomatolog – dentalni centar Miletić)

Više od 90 posto Hrvata ima problema sa usnom šupljinom. Što zbog loše oralne higijene, što zbog neredovitih odlazaka stomatologu. No ponekad se, iako su vam zubi potpuno zdravi, pojavljuje neugodan zadah. Pitate se zašto? Odgovor je vrlo jednostavan – jezik.

“Jezik ima papile koje mogu biti brazde koje mogu biti jako duboke i unutra mogu se zadržati bakterije. tu će pomoći tekućine odnosno vodice za ispiranje usta” (Ivan Miletić, stomatolog – dentalni centar Miletić)

SOS – UPOMOĆ!

Ukoliko vam je hitno i želite se riješiti lošeg zadaha u nekoliko minuta, možete isprobati četiri jednostavna trika s namirnicama koje imate doma.

1. Jabuke

Da biste se riješili lošeg zadaha možete se poslužiti jabukama. Budući da obiluju vlaknima u kombinaciji sa slinom vrlo efikasno će ukloniti sve ne baš tako mirisne čestice iz vaših usta.

2. Mlijeko

Nakon što se pojeli neko jelo koje je sadržavalo luk i ostao vam je neugodan zadah najjednostavnije je popiti šalicu mlijeka. Masnoća u mlijeku neutralizira će sumpor koji se nalazi u luku, dok voda iz mlijeka djeluje kao sredstvo za ispiranje usta.

3. Senf

Ako imate problema sa želudcem i neugodan zadah dolazi iz želučane šupljine najjednostavnije što možete napraviti je da uzmete žličicu senfa i progutate ga.

4. Peršin

Peršina imaju jaku i svježu aromu. Budući da obiluje klorofilom jako je antibakterijsko sredstvo. Nakon što se pojeli neko jelo i ostao vam je neugodan zadah najbolje bi bilo uzeti par listića peršina i jednostavno ih prožvakati.

Nemojte zaboraviti da su ovo samo privremena rješenja s kojima ćete pobijediti loš zadah. Kako biste ga se zauvijek riješili, potrebno je prepoznati i ukloniti sve čimbenike koji igraju ulogu u njegovom nastanku.