Zima je posljednjih nekoliko tjedana najzad pokazala svoje pravo lice. Temperature su ušle u minus i prouzročile zaleđene pločnike i kolnike. Takvi uvjeti sa sobom nose tipične zimske ozljede – lomove kostiju.

 

Sa padom prve ledene kiše i snijega, trauma je puna, kaže nam primarius Mario Malović. 60-70% prijeloma je u području ručnog zgloba, podlaktice, lakta, zatim gležnja, a onda dolaze i druge skupine, odnosno kategorije u području kuka i ramena.

U Klinici za traumatologiju se za vrijeme poledice obim posla poveća za dva do tri puta, pojašnjavaju liječnici. Mehanizam prijeloma je uvijek isti. Padamo naprijed ili nazad i na ruke. Otvoreni prijelom je jasno vidljiv jer kost probije kožu ili sluznice iznad kostiju. Zimski padovi ipak češće uzrokuju zatvorene prijelome koje ne moramo prepoznati na prvu.

Kako prepoznati prijelom?

Osoba koja je pala ima oteklinu, bolnost, nemogućnost pokretanja tog ekstremiteta što ukazuje na to da nešto nije u redu, tvrdi primarijus Malović. Neki misle da će to proći samo od sebe, no nažalost, to nije tako.

Po dolasku u bolnicu, slijedi klinički pregled i rendgenska snimka. Ako je prijelom takav da ga ne treba operirati, onda se imobilizira na 4 do 6 tjedana.

Rizične skupine

 

Stariji bračni par se voli - treća dob

 

Mladi ljudi se brže i lakše oporave od lomova kostiju nego stariji. Osim toga, kosti su im snažnije pa je potrebna i veća sila da bi do frakture došlo. Lomovi kostiju kod osoba starije životne dobi puno su opasniji, u smislu da imaju smanjenu vrijednost kostiju, najčešće boluju ili od osteopenije ili od osteoporoze pa i manja sila uzrokuje prijelom.

Kosti su najkrhkije kod žena u i nakon menopauze. One su u riziku od prijeloma kod gotovo svakoga i najmanjeg pada ili traume.

Prevencija

Padovi, pa posljedično i lomovi, iako nisu ništa neobično u zimskim mjesecima, mogu se prevenirati. Prije svega, treba biti pažljiviji i nositi adekvatnu obuću. Starijim ljudim savjetuje se da ne izlaze iz kuće van kako se ne bi doveli u opasnost.

 

 

Kada se odlučite izaći, gledajte kuda hodate, radite više malih koraka, ne hodajte s rukama u džepovima jer su ruke važne za povratak ravnoteže ako se poskliznete i ne nosite teške terete. Ako do bilo kakve nezgode dođe, ne čekajte, već se što prije uputite liječniku.