Svake godine desetine tisuća ljudi u svijetu umre od bjesnoće. Bjesnoća, zarazna bolest koju možemo prepoznati po simptomima sličnima gripi – izražen umor i slabost tijela, vrućica, glavobolja.

Većina umrlih, njih oko 55 i 70 tisuća godišnje, dolaze iz zemalja Afrike i Azije. Od tog velikog broja gotovo 40 posto odnosi se na djecu u dobi od jedne do 15 godina života.

Zahvaljujući preventivnim mjerama, u Hrvatskoj je posljednji put osoba umrla od bjesnoće još 1964. godine. Preventivne mjere odnose se prvenstveno na cijepljenje životinja. Bjesnoću mogu imati mačke, lisice, a u davna vremena – kaže nam primarijus Radovan Vodopija – i vukovi i medvjedi. Ipak, najčešće se čovjek zarazi ugrizom psa.

Pas kao životinjska vrsta je apsolutno dominantna vrsta i po podacima je odgovoran za 95 do 99 posto svih humanih slučajeva bjesnoće širom svijeta” (Prim.dr.sc. Radovan Vodopija, voditelj Referentnog centra za bjesnoću Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske)

VRSTE BJESNOĆE

Bjesnoća se pojavljuje u dva oblika – tzv. tipična ili manijakalna i tiha ili mirna bjesnoća. Pas koji je zaražen bjesnoćom mijenja svoje ponašanje stoga simptome nije teško prepoznati.

Pas postaje izrazito agresivan, dolazi do kočenja čeljusti i pareze pojedinih mišića. Isto tako životinja se boji vode, samozatajna je i nije raspoložena za komunikaciju.

PREVENCIJA I LIJEČENJE

Bjesnoća se kod pasa ne liječi. Pas koji je obolio od bjesnoće mora biti eutanaziran. Ugriz takvog psa za čovjeka može biti koban. Onda kada se razviju simptomi, već je prekasno. Kako postupiti u takvoj situaciji?

Ako ne možeš napraviti ništa, pokušaj ugriznu ranu koju si zadobio od te životinje isprati pod mlazom sapuna i vode da što više sline, sekreta se odstrani s mjesta ugriza jer i to može spasiti život.“ (Prim.dr.sc. Radovan Vodopija)

Nakon toga, nastavlja primarijus, treba se uputiti svom liječniku obiteljske medicine ili na hitnu službu gdje se osoba detaljno ispita te ako je to potrebno – cijepi.

Prevencija postoji, a to je cijepljenje pasa i ostalih ugroženih životinja. Naučite djecu da ne diraju nepoznate živo­tinje, osobito lutalice i divlje male glodavce.

 

Vlasnici pasa, budite posebno oprezni. Hrvatska je slobodna od bjesnoće od 1964. godine. Preventivnim mjerama učinimo svi zajedno da tako i ostane.