U najboljem slučaju, štucanje je gnjavaža. U najgorem uzroci štucanja mogu biti simptom nečeg ozbiljnog. Srećom, većinom je riječ o prvom slučaju – kratkotrajna epizoda uzrokovana stresom ili nečime što smo pojeli. Ali ako štucanje traje više od nekoliko sati ili se epizode učestalo ponavljaju, kontaktirajte svog liječnika.

U većini slučajeva štucanje je bezopasno i prolazi samo od sebe. Ali ako štucanje potraje dulje od dva dana, kontaktirajte liječnika.

Amanda MacMillan

Prije nego vas preplašimo, može pomoći razumijevanje uzroka pojave epizoda štucanja. Štucanje je nesvjesni grč dijafragme, mišića između prsa i abdomena. Dijafragma se obično širi i skuplja u ritmu našeg disanja, ali se može iznenada stisnuti ako je iritirana.

Taj nagli trzaj izaziva zatvaranje glotisa, otvora između glasnica i larinksa. „Brzo progutate zrak i vaš se larinks zatvori, što uzrokuje onaj zvuk štucanja“, kaže dr. Roshini Rajapksa, gastroenterolog Langone Medical centra u New Yorku i urednik časopisa Health.

Mnoge stvari mogu nadražiti dijafragmu, od neuobičajeno velikih obroka, iznenadnih promjena u temperaturi do mjehurića u gaziranim pićima. Alkohol, dim cigarete i „progutani“ zrak (npr. dok žvačete žvakaću gumu) su također česti krivci. Čak i osjećaj stresa ili nervoze može potaknuti epizodu štucanja. „A nekad se mogu pojaviti i iz vedra neba“, kaže dr. Rajapksa.

Nadraženost vagusnog živca ili freničnih živaca koji vode od sinusa do dijafragme također može potaknuti štucanje. To znači da za štucanje možete okriviti i upalu grla ili uha ili čak i dodir kose na vaš bubnjić.

Većina epizoda štucanja traje samo nekoliko minuta ili sati. Tada potraju dulje od 48 sati, to se stanje naziva „uporno štucanje“; kada potraju dulje od 30 dana to je tzv. „tvrdoglavo štucanje“. Trebali biste posjetiti liječnika ako šticanje traje više od nekoliko dana. Kontinuirano šticanje ne samo da može poremetiti vaš ritam jela, spavanja, kao i mentalno zdravlje, već može biti i signal skrivenog zdravstvenog problema. U ekstremnim slučajevima štucanje može uzrokovati oštećenje živaca.

 

Ukoliko niste teži ovisnik o alkoholu ili nikotinu, smanjenje konzumacije alkohola ili unosa nikotina može smanjiti pojavu štucanja. Vaš liječnik može otkriti i druge simptome gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), poznatije kao želučani refluks, koja je čest uzrok štucanja, a stanje se može liječiti i držati pod kontrolom.

U rijetkim slučajevima štucanje može biti uzrokovano oštećenjem živaca ili tumorom želuca ili vrata. Dr. Rajapksa kaže: „Postoji dio mozga povezan sa refleksom štucanja, tako da u rijetkim slučajevima, infekcija ili masa u mozgu mogu uzrokovati epizode štucanja.“ Prema istraživanju sveučilišta Texas A&M, štucanje može ukazivati na problem sa srcem ili srčani udar, a u nekoliko je slučajeva povezano sa ozbiljnim začepljenjem krvnih žila.

Štucanje može biti i nuspojava ozbiljnih bolesti poput ciroze (oštećenja jetre) ili zatajenja jetre ili bubrega. Ali, obično se pojavljuje uz druge simptome pomoću kojih se ove bolesti dijagnosticiraju: kronični umor, mučnina, naticanje nogu i abdomena; tako da je štucanje rijetko prvi simptom ovih stanja.

Suradnja sa vašim liječnikom najbolji je način da se pristupi rješavanju problema koji leže iza epizoda štucanja koje traju danima. Ali ako znate da ste dobrog zdravlja, a treba vam olakšanje odmah, dr. Rajapksa kaže kako možete probati nekoliko stvari: „Ponekad pomaže pijenje ili grgljanje hladne vode jer to stimulira stražnju stranu grla. Nekim ljudima pomaže i zadržavanje daha.“ Ako vaše štucanje postane nelagodno i bolno ili ne prestaje, liječnik vam može prepisati lijek za opuštanje mišića.

Preuzeto sa: www.realsimple.com