Svako jutro ste u žurbi i ne stignete doručkovati ili pak na putu do posla stanete u obližnju pekaru i kupite neko pecivo nakon kojeg ste vrlo brzo opet gladni. Ako ste i vi u potrazi za zdravim, ukusnim i brzim doručkom – možete prestati tražiti. Odgovor je zeleni smoothie koji ne samo da možete napraviti i zatvorenim očima – nego će vam on i pomoći u mršavljenju.

Zeleni smoothie izrazito je popularna zamjena klasičnom doručku. Osvježava, a u isto vrijeme obiluje vitaminima, mineralima, vlaknima kao i klorofilom.

Klasični sastojci su špinat, jabuka, banana i chia sjemenke, no svakako možete i sami smišljati kombinacije. Umjesto chia sjemenki staviti recimo lanene, umjesto jabuke – kruške, a umjesto špinata na primjer blitvu.

Kao dodatak može koristiti razna biljna mlijeka ili vodu, a nije na odmet ni ubaciti malo cijeđenog soka od limuna ili naranče.

Termički neobrađene namirnice poput onih u smoothiju su lakše probavljive, a fitonutrijenti iz njih se brže i lakše apsorbiraju. Žvakanjem recimo dobivamo tek 35-40 posto iskoristivosti namirnica.

„Blender sa svojim oštricama doslovno usitnjava namirnice do – radili su neka istraživanja – koja su doslovno pokazala da celulozna ovojnica namirnica doslovno bude iskidana i da tako svi nutrijenti iz stanica izlaze van.“ (Tvrtko Gačić, direktor Enzita)

Što je veći broj okretaja uz kvalitetnu oštricu, to je bolja apsorpcija nutrijenata iz namirnica u smoothie, a zatim iz smoothija u organizam.

Osim za smoothije, Vitamix se može koristiti za pripravke raznih proteinskih preparata poput maslaca od orašastih plodova. Može poslužiti i za ledene voćne deserte, a u ovo hladnije vrijeme i za pripremu vrućih juha.