Većina ljudi drži maslac u hladnjaku. Štoviše, u hladnjacima postoji poseban odjeljak namijenjen upravo držanju maslaca. Ako ste poput mene, nervozni ste kada vidite maslac ostavljen na pultu kuhinje. Pa zaboga, to je mliječni proizvod, pokvarit će se ako ga ne držimo u hladnjaku, zar ne? No, ispostavilo se da je čuvanje maslaca u hladnjaku isključivo stvar izbora, a ne sigurnosti hrane.

 

Što kažu stručnjaci?

Prema riječima stručnjaka, slani maslac zatvoren u hermetičkoj posudi može biti van hladnjaka i do dva tjedna. Da, dobro ste pročitali. Dva tjedna možete uživati u maslacu koji se savršeno razmazuje na vaš jutarnji tost, pri tom ne misleći da je hladna kocka maslaca tek izvađenog iz hladnjaka bolja opcija.

Stručnjaci Američke agencije za hranu i lijekove ne prihvaćaju čvrsto stajalište da maslac van hladnjaka ima točno određen rok trajanja, drugi pak tvrde da se radi svega o danu ili dva. Bez obzira na to, svakako se ne bojte ostaviti maslac nekoliko sati na sobnoj temperaturi da omekša.

Kako prepoznati da je maslac pokvaren?

 

 

No, da biste bili sigurni da se maslac neće pokvariti, treba biti slan, pasteriziran. Također, držanje maslaca van hladnjaka neće funkcionirati ljeti.

Pitate se kako najjednostavnije prepoznati maslac koji je pokvaren? Pomirišite ga. Poput pokvarenog mlijeka, maslac ima kiseo i neugodan miris, stoga sigurno nećete imati želju namazati pokvaren maslaca na kruh.