Ovaj kremasti desert omiljena je poslastica mnogih sladokusaca. Cheesecake obično je zvijezda nedjeljnih obiteljskih i rođendanskih okupljanja jer jednostavno znate da s njim ne možete pogriješiti. No, isto tako, varijacija na temu ovog sirnog deserta je mnogo – s voćem, bez voća, pečen ili pak sirov.

Recept za upravo jedan takav neobičan cheesecake pronašli smo na blogu Rens Kroes. Ova mlada food blogerica promovira zdravi način življenja bez odricanja i preskakanja obroka. Štoviše, na njenom blogu pronaći ćete zdrave verzije poznatih cookies-a, browniesa pa čak i zdravu pizzu. Recepti su većinom bez glutena i laktoze, stoga ih mogu spravljati i oni koji pate od nekih kroničnih probavnih bolesti.

Takav je i recept za ovaj super zdrav i sirov cheesecake od smokava. Kremasta tekstura ovog kolača rijetko koga će ostaviti ravnodušnim, a super je imati ga u frižideru kad vam navrati ekipa na popodnevnu kavicu ili večernje druženje. Ipak nam stiže hladnije vrijeme, pa ćemo druženja preseliti u četiri topla zida. Recept vam donosimo u nastavku!

 

Vrijeme pripreme: 30 min

Porcija: za 10 porcija

Pribor: pleh (23x23x5 cm)

 

Sastojci:

Za kremu

300 g (2 šalice) indijskih oraščića

60 ml (1/4 šalice) javorovog sirupa

120 ml (1/2 šalice) soka od limuna

100 ml kokosovog mlijeka

½ žličice ekstrakta vanilije

 

Za koru

200 g (1 ½ šalica) badema

50 g (1/4 šalice) isjeckanih datulja

150 g (1 šalica) suhih smokava

1 žličica soka od limuna

prstohvat morske soli

kokosovo ulje, za mazanje pleha

 

Nadjev

2 svježe smokve

 

Priprema:

Namočite indijske oraščiće u vodu bar na sat vremena, bilo bi dobro i duže. U međuvremenu napravite koru za kolač tako što ćete u blenderu izmiksati bademe, datulje, suhe smokve, sok od limuna i sol dok se sve fino ne sjedini u kompaktnu masu.

Zatim, namažite pleh kokosovim uljem i dobivenu smjesu ravnomjerno raspodijelite dok ne prekrijete cijelu površinu.

Očistite blender kako biste mogli napraviti smjesu za kremu. Nakon što ste namočili indijske oraščiće, ocijedite ih i stavite u blender s ostalim sastojcima za kremu. Miksajte dok smjesta ne postane vrlo kremasta te je prelijte preko kore.

Za dekoraciju narežite svježe smokve i poslažite ih na vrh kreme. Tortu smjestite u zamrzivač i neka tamo odleži cijelu noć. Sutradan, premjestite je iz zamrzivača u frižider na dva i pol sata. Nakon što cheesecake odleži u frižideru spreman je za serviranje.

Narežite ga na kockice i uživajte! Ako pak niste uspjeli pojesti cijeli kolač bez problema će preživjeti u zamrzivaču do sljedećeg partija.