Bliži nam se vrijeme blagdana što znači da nakuhavanje božićnih kolačića samo što nije počelo. Tradicionalno se kod nas uvijek nađu mađarice, vaniline kiflice, makovnjače, orahnjače, ali mi vam danas donosimo modernu verziju svima nam dobro poznatih paprenjaka (op.a. keksići od đumbira).  Osim što u spravljanje ovih slasnih kolačića možete uključiti i djecu, mogu vam poslužiti i kao slatki poklon za vaše bližnje. Uz mašnu i lijepe želje poklonit ćete nešto ukusno, ali i jedinstveno. Ovaj slasni recept pronašli smo na blogu Rens Kroes. Sretno s pečenjem!

 

Priprema: 75 min

Vrijeme kuhanja: 13 min

Porcija: 10 kolačića

 

Pribor:

Blender

Velika posuda

Kalupi za kolačiće u raznim oblicima

 

Sastojci:

 

150 g datulja

100 ml javorovog sirupa

1 jaje

50 g/ml istopljenog kokosovog ulja

250 g brašna od badema

100 g zobenog brašna

2 žličice začina za kolačiće

½ žličica ekstrakta od vanilije

2 žličice sode bikarbone

Priprema:

Gingerman

Gingerman

1. Očistite datulje od koštica i pomiješajte ih sa javorovim sirupom, jajetom, otopljenim kokosovim uljem i sve zajedno izmiksajte u blenderu. Miksajte dok smjesta ne postane glatka i tekuća.

2. Zatim, u jednu posudu pomiješajte brašna, začine i sodu bikarbonu. Toj suhoj smjesti dodajte mokru i još jedno sve zajedno dobro promiješajte. Dobivena smjesa bit će vrlo ljepljiva, no neka vas to ne brine, to je zbog javorovog sirupa i kokosovog ulja. Smjesu rasporedite u dvije manje kugle i ostavite ih da odleže u frižideru prije nego ih razvaljate.

3. Pećnicu ugrijte na 180°C. Smjesu razvaljajte na površini po kojoj ste prethodno posuli malo zobenog brašna. Ako vam je smjesa i dalje ljepljiva pod rukama slobodno dodajte još malo brašna. Smjesu razvaljajte na debljinu od 3 cm. Kolačiće izrežite pomoću kalupa.

4. Oblikovane kolačiće stavite na papir za pečenje tako da između svakog bude razmak od nekih 2.5 cm. Pecite ih otprilike 12 minuta.

5. Znat ćete da su keksi pečeni kada im rubovi dobiju tamo smeđu boju. Nakon toga izvadite keksiće iz pećnice i ostavite ih da se hlade na papiru za pečenje.

 

Čuvajte ih u hermetičkoj posudi kako bi što duže ostali svježi.