Prema novoj studiji časopisa Arthritis Care & Research, naručivanje hrane sa ribljeg jelovnika može olakšati tegobe reumatoidnog artritisa (op.a. artritis) (RA). Osobe sa reumatoidnim artritisom koje su jele ribu najmanje dva puta tjedno prijavile su manje naticanje zglobova i osjetljivost od onih koji su ribu jeli rijetko ili nikada. Ovi rezultati sugeriraju kako je sa većom konzumacijom ribe njihova bolest neaktivnija. Uvrstiti ribu u doručak je topla preporuka.

Studija je uključila 176 osoba sa reumatoidnim artritisom koji su odgovarali na pitanja o svojoj prehrani u posljednjih godinu dana. Autori istraživanja tražili su ciljano odgovore na pitanja koliko su često ljudi jeli tunu, losos, sardine i drugu ribu; sirovu, kuhanu u vodi ili na pari ili pečenu.

Nisu gledali odgovore na pitanja koliko često su ljudi jeli prženu ribu, školjke ili ribu u miješanim jelima (poput stir-fry sa škampima), prvenstveno stoga što takvi obroci imaju nisku razinu omega-3 masnih kiselina – vrste masnoća sa protuupalnim svojstvima. Prethodne studije pokazale su da uzimanje nadomjestaka ribljeg ulja (koji su bogati omega-3 kiselinama) može koristiti osobama sa reumatoidnim artritisom, ali ovo je jedna od prvih studija koja proučava konzumaciju prave ribe.

Istraživači su također pregledali aktivnost bolesti u pacijenata, mjeru koja uzima u obzir broj njihovih natečenih i osjetljivih zglobova, kao i markere za upalu koji se pojavljuju u krvi.

Ocjene aktivnosti bolesti bile su u prosjeku za pola boda niže kod osoba koje su konzumirale najviše ribe (dva puta tjedno ili više) u usporedbi sa osobama koje su konzumirale najmanje količine (jednom mjesečno ili nikada). Ovo je otkriveno nakon što su istraživači prilagodili rezultate brojnim faktorima koji bi mogli utjecati na rezultate, uključujući dob, spol, indeks tjelesne mase, depresiju, bračni status, korištene lijekove i korištenje nadomjestaka ribljeg ulja.

Ovo se možda ne čini tako puno. Ali na skali korištenoj u studiji, rezultat manji od 2,6 znači remisiju, dok rezultat veći od 5,1 predstavlja aktivnu bolest. Istraživači kažu kako je smanjenje od pola boda klinički značajno i predstavlja jednu trećinu poboljšanja prikazanog u izvještajima o kliničkim testiranjima metotreksatnih lijekova, koji se smatraju standardom liječenja reumatoidnog artritisa.

 „Kod ove vrste poboljšanja općenito očekujemo da se pacijent osjeća primjetno bolje“, kaže vodeća autorica istraživanja, dr. Sara Tedeschi, liječnica suradnica na odjelu reumatologije bolnice Brigham and Women’s Hospital.

Studija također sugerira kako ljudi ne trebaju jesti ribu dva puta tjedno da bi osjetili prednosti te da ne trebaju stati samo na dva puta tjedno. Svaki riblji obrok u tjednu povezan je sa manjom aktivnošću same bolesti.

Autori zaključuju kako veći unos ribe može biti povezan sa manjom aktivnošću bolesti osoba sa reumatoidnim artritisom, iako upozoravaju kako studija – koja je proučavala konzumaciju ribe i aktivnost bolesti u jednom trenutku – ne može pokazati uzročno-posljedičnu vezu iako Tedeschi ne može reći može li konzumacija ribe imati protuupalne efekte na osobe bez reumatoidnog artritisa, ali upućuje na prethodna istraživanja koja sugeriraju manji zaštitni efekt.

„Ukoliko se naši rezultati mogu replicirati na druge grupe ljudi i tijekom duljeg vremenskog perioda, mogli bismo pokazati jedan specifičan razlog zašto bi osobe sa reumatoidnim artritisom trebale jesti više ribe“, kaže Tedeschi. Dodaje kako je to još samo jedan u nizu razloga zašto je konzumacija ribe pametan izbor, imali artritis ili ne.

Preuzeto sa: www.time.com