Unazad par godina zdrav način življenja i vježbanja postao je imperativ, a s njime su se na tržištu pojavili i dodaci prehrani. Industrija dodataka prehrani jedna je od najbrže rastućih industrija na svijetu, a dijapazon dostupnih suplemenata rapidno se širi, iz dana u dan.

No, jesu li dodaci prehrani zaista potrebni i ako jesu, kome? Budući da ih često koriste sportaši, ali i rekreativci za savjet smo se obratili Mimi Vurdelja, nutricionistici HOO-a.

Suplementi nadoknađuju manjak sastojaka koje dobivamo hranom te mogu biti korisni, ali oni ne zamjenjuju hranjive namirnice već služe kao njihova nadoknada, zato ih i zovemo dodaci prehrani, kaže Mima, koja godinama radi s profesionalnim sportašima.

Upravo profesionalcima, sumplementi svakako jesu korisni. Sportski sustav tjera sportaše da podižu granice svoje izdržljivosti i naravno da kod takvih zahtjevnih napora su dodaci nužno potrebni.

No, odluci što sportašu točno treba i što je za njega najbolje, treba pristupiti s pažnjom, uz pomoć stručnjaka. Ipak, nameće se jedno pitanje. Zašto se danas uzimaju dodaci prehrani, a prije 40 ili 50 godina nije bilo tako. Razlog je vrlo jednostavan, kaže Mima. Prije 40ak godina jeli smo sasvim drugačiju hranu, namirnice su se konzumirale po godišnjim dobima i uvijek se moglo nabaviti domaće i svježe. Danas to nije slučaj.

Međutim, ako ste uglavnom zdravi, jedete raznoliku hranu, uključujući voće, povrće, cjelovite žitarice, mahunarke, mliječne proizvode, nemasno meso i ribu, vjerojatno ne trebate dodatke prehrani. Samo vodite računa o tome da pijete dovoljnu količinu vode tijekom dana.

Kao što ne treba pretjerivati ni sa čim, tako ne bi trebalo ni sa dodacima prehrani. Balans je dobitna kombinacija.