Zdravo se hranite, ne jedite brzu hranu, izbjegavajte hranu iz pekara, kuhajte, jedite variva… Sve su to česti savjeti nutricionista za zdravu prehranu. Unatoč svim koristima takve prehrane, dijetni režimi mnogima stvaraju stres, nelagodu, pa čak i strah. To je nutrifobija.

Što je nutrifobija?

Nutrifobija je pojam koji je artikulirao nutricionist Bojan Stojnić. Pojednostavljeno rečeno, definirao ju je kao strah od zdrave prehrane. Nažalost, zbog takvih strahova mnogi dignu ruke od zdrave prehrane prije negoli uopće pokušaju. Boje se života na tofuu i vodi.

No, zdrava prehrana je puno fleksibilnija, nego što se o tome stvara dojam. Ona uključuje i slatko, i meso, međutim naravno treba se znati kada i kako. Puno je oblika zdrave prehrane, i to ovisi o kulturi i okruženju u kojem se čovjek nalazi. Kod nas se preporuča neka varijacija na temu mediteranske dijete.

Postoji li savršena prehrana?

Naš sugovornik ističe da nutricionist neće vaše okusne pupoljke poslati na doživotnu robiju, već će vas naučiti kako svoju prehranu prilagoditi okolnostima i životnim uvjetima.

To je bitan segment prehrane koji se često zanemaruje. Prehrana osim što treba zadovoljiti sve naše prehrambene potrebe i biti zdrava, mora zadovoljiti socijalu i kulturnu komponentu i mora nam pružati zadovoljstvo.

Problem je, pojašnjava Bojan, u tome što se u javnom prostoru nalaze brojne dezinformacije. Zbog njih se ljudi ili odlučuju na neke neobične dijete ili posve zaziru od njih. Nažalost, već u školama fali edukacije o zdravoj prehrani. Samim time ljudi nemaju podlogu kako prepoznati što je dobra, kvalitetna informacija, a što nije.

Iskrivljene informacije o zdravoj prehrani

Tako da sve informacije treba uzimati, kako se kaže, „sa zrnom soli“. Osim toga, pomoći će ako se informirate iz više izvora i budete sumnjičavi prema ekstremima. Što više toga dijeta zabranjuje, što je više restriktivnija to se ljudima čini da imaju veću kontrolu i da je to pametniji potez. No, istina je ipak drugačija. Što je dijeta restriktivnija, to znači da je manje raznolika, a samim time i manje kvalitetna.

Uz to, stres koji si ljudi stvaraju zbog prehrane puno je štetniji od takozvanih prehrambenih pogrešaka ili grijeha. Jučer je to bio maslac, danas je margarin, pa je to šećer pa su to ugljikohidrati generalno. Za sve to ima mjesta u zdravoj prehrani i niti jedna namirnica sama po sebi nije zdrava ni nezdrava. Jedino što može biti zdravo ili nezdravo je sveukupna prehrana.

Ljudima treba detoksifikacija, tvrdi naš sugovornik, ali od prehrambenih dezinformacija, od beskorisnih ili štetnih savjeta. Preporučuje da ne odgađate, već da bez straha sami ili uz pomoć nutricionista napravite taj prvi korak prema poboljšanju svoje prehrane i unaprjeđenju zdravlja.

Više o ovoj temi pogledajte u prilogu emisije Zdravlje na kvadrat Nove TV.