Za vrijeme ratova, Grci i Rimljani koristili su med kao sredstvo za jačanje i liječenje organizma te brže zacjeljivanje rana. A danas?

 

Med je treći proizvod koji se najčešće krivotvori u svijetu, a zašto se krivotvori? Očigledno zato što donosi jako veliku zaradu. Za dobivanje ove zlatne guste tekućine zaslužne su pčele, koje procesom pretvorbe slatkog cvjetnog nektara proizvode med raznih boja, okusa, mirisa i strukture.

Izvor vitamina i minerala

Dobro je uzimati med jer poboljšava mineralni, vitaminski status organizma. Postoje istraživanja u kojima su ispitanici uzimali med, a raznovrsni mikronutrienti poboljšali su im krvi, pogotovo željezo.

Liječnica Zrinka Franić preporučuje jednu žlicu meda na dan. Najbolje da je taj med otopljen u vodi jer onda još bolje djeluje. Čuvajte ga na sobnoj temperaturi. Jedino je bitno da ga zaštitite od direktnog izvora svjetlosti.

Pomaže kod prehlade

Liječenje medom naziva se apiterapija, a popis njegovih ljekovitih djelovanja je vrlo dugačak. Najpoznatije ljekovito svojstvo meda jest olakšavanje simptoma gripe i prehlade, te drugih bolesti respiratornog sustava, kao što su bronhitis te upala grla i sinusa.

Zacjeljuje rane

Med je izvrstan za rane jer djeluje kao antiseptik, smanjuje bol, a također izvlači otrove iz ugriza ili uboda. Može se nanijeti i na opeklinu, što će spriječiti stvaranje mjehura i omogućiti zacjeljenje kože bez ožiljka.

Poboljšava probavu

Kod kožnih problema, kao što su ispucana koža, osipi, svrbež, te razne kožne nečistoće pomažu oblozi od meda. Med je, tvrdi naša sugovornica, od velike pomoći kod raznih probavnih tegoba, zatvora, gastritisa, te čira na želucu.

Med može pomoći u podizanju razine željeza i smanjenju masnoća u krvi. No sve navedeno, čini se, nije dovoljno da ga koristimo još više.

Hrvati jedu premalo meda

Prema nekim podacima HZZS ispadne da stanovnik Hrvatske pojede negdje pola kilograma do kilogram meda, što je izuzetno malo na godinu.

I za kraj jedna informacija koju vjerojatno niste znali. Ukoliko se porežete stavite na to mjesto med. Zaustavit će krvarenje.