Jedni je smatraju ljekovitom, dok drugi smatraju da voda s mjehurićima nije ni približno zdrava poput obične vode. Mišljenja su često oprečna. Jedno od njih je kako mineralna voda ne hidratizira tijelo poput obične vode. Je li to točno?

Za početak, mineralna voda zdravija je verzija gaziranih pića koja inače sadrže velike količine šećera. Ako se radi o izvirskoj mineralnoj vodi ona može jednako hidratizirati kao i obična. Značajna nam je tu i količina minerala, a to je primjerice natrij koji pospješuje da voda lakše ulazi u stanice.

Neki pak tvrde da je mineralna voda loša za zube i kosti. To je djelomice točno, a zašto pitali smo nutricionisticu Irenu Švendu iz Adhara Centra. Teza da mineralna voda može biti loša za zube i kosti proizlazi iz toga što ona u sebi sadrži mjehuriće CO2 koji se u kontaktu sa vodom pretvara u ugljičnu kiselinu. Ta kiselina štetna je za sve strukture koje u sebi imaju kalcij pa tako i zubnu caklinu.

Još jedna negativna stvar koja se često spominje kada govorimo o mineralnoj vodi jest da ona izaziva žgaravicu. To nije mit! Takva voda može uzrokovati žgaravicu kod određenog tipa ljudi, pojašnjava nam nutricionistica.

Takva žgaravica javit će se kod onih ljudi kojima je oštećena sluznica želudca zbog stvaranja određene kiseline. Međutim, kod žgaravica koje se javljaju nakon jela, zbog slabije razgradnje hrane, mineralna voda će djelovati sasvim suprotno– pospješiti će probavu hrane u želucu.

Postoje i oni koji bi mineralnu vodu trebali izbjegavati. Ovdje je riječ o ljudima koji imaju problema s bubrezima jer minerali iz vode stimuliraju stvaranje bubrežnih kamenaca. Također ne preporuča se ni onima koji imaju kronične želučane bolesti, poput gastritisa i čira jer ugljična kiselina dodatno nadražuje sluznicu želudca.

Ako ne spadate u ni jednu navedenu skupinu i ako volite mineralnu vodu, nema razloga da je ne pijete.