Ljudi na različite načine izražavaju svoje osjećaje. Neki plaču kada su tužni, a neki plaču i kada su sretni. Međutim, malo tko ne plače kada reže luk.

Nije li neobično da nas jedno obično povrće tako često rasplače? Što je to u luku što čini da nam suze oči? Pitali smo stručnjake…

Razlog zašto suze krenu kada zarežemo luk ima znanstveno objašnjenje. Odgovor na to pitanje koje si je svaki profesionalni, ali i amaterski kuhar postavio bar jednom u životu, kemijske je prirode.

„Luk je jedna od namirnica koja sadrži jako puno sumpornih spojeva. Prilikom rezanja luka, znači automatski kad se oštećuje luk stvaraju se hlapljivi sumporni spojevi koji nama nadražuju sluznicu.“ (Sanja Jelušić, nutricionistica)

Kada ti spojevi dođu do rožnice, očni živci signaliziraju mozgu da je stigao iritans. Mozak odgovara šaljući suze koje s treptajima služe za ispiranje nadraživača.

Suzenje očiju ne traje konstantno, nego prestane nakon nekog vremena kad te lakohlapive komponente jednostavno ispare.

Ova mala negativna strana luka neznatna je u usporedbi sa svim njegovim prednostima. Pogotovo kada je u pitanju njegov pozitivan učinak na zdravlje.

“Djeluje antikancerogeno i antimikrobno. Osim tih sumpornih spojeva koji imaju pozitivan učinak na organizam, sadrži jako puno vitamina i minerala” (Sanja Jelušić, nutricionistica)

Osim što je zdrav, luk je na glasu zbog svog aromatičnog okusa i mirisa. Kao povrtna kultura konzumira se i svjež i termički obrađen. Može se raditi i na salatu, i pirjati, i dozirati na bilo koji način, samo ti sastojci ovise o temperaturi na kojoj se obavljaju termički procesi.

Ako se nekada pri kupnji nađete u dvojbi – uzeti crveni, ljubičasti ili luk srebrenac – neka vas u odluci vodi samo estetika, jer kemijski gledano svi su istoga sastava.

S obzirom na to da smo započeli priču o luku s time zašto nam oči od njega suze završit ćemo s nekoliko narodnih savjeta koji bi trebali poslati suze u zaborav. Kada režete luk, neka vam u blizini teče voda, prije rezanja možete luk staviti na 10-ak minuta u zamrzivač, pokušajte i upaliti svijeću pokraj daske za rezanje i pokušajte disati na usta.