Prehrana je jedan od temelja čovjekova zdravlja. To posebno dolazi do izražaja kada govorimo o djeci. Među ostalim i zbog toga što prehrambene navike koje usvojimo kao djeca, često ostaju kroz cijeli život.

Jedno od najboljih mjesta za stvaranje zdravih prehrambenih navika svakako su restorani u školama.

Što jedu djeca u hrvatskim školama

Poneseni znatiželjom što to jedu naši školarci, posjetili smo zagrebačku osnovnu školu Odra u kojoj jelovnike osmišljavaju kuharica, tajnica i učiteljica biologije. Za vrijeme boravka u školi učenici imaju tri obroka – mliječni obrok, ručak i užinu.

Učenici su ovdje posebni sretnici svakoga četvrtka. Naime, veselim četvrtkom oni također sudjeluju u donošenju odluke o tome što će se taj dan jesti. Svaka njihova želja ispunjava se na zdraviji način, pa je tako škola nabavila konvertomat, aparat na kojem se može pohati meso bez dodavanja masnoća.

Na tjednom jelovniku nađe se svašta – variva, sendviči s integralnim pecivima, ječmene kaše.

Kada se sa zdravom prehranom krene od malih nogu – djeca je zavole, tvrdi nutricionistica Irena Švenda.

Što učenici vole jesti

Stoga smo iskoristili priliku i učenike ove osnovne škole upitali što najviše vole jesti. Moramo priznati da su nas odgovori mališana mahom iznenadili. Neki su tako rekli kako im je omiljeno keljem, špinat ili pak rižoto s lignjama, a bilo je tu i odgovora poput jabuka i mrkvica.

Nažalost, loše prehrambene navike još uvijek su prisutne u domovima mnogih Hrvata. Posljednjih nekoliko godina svako treće dijete u Hrvatskoj ima ili prekomjernu tjelesnu težinu ili je pretilo. Iako ne i mališani s kojima smo mi razgovarali.

A odrasli

Odrasli Hrvati prema statistikama najviše jedu crveno meso, kruh, krumpir i suhomesnate proizvode. Nezdrava prehrana i sjedilački način života, nažalost, pridonosi tome da je Hrvatski narod opterećen brojnim dijagnozama. Nadamo se ipak da će što više osnovnoškolaca usvojiti prehrambene navike poput onih o kojima su nam govorili dječaci i djevojčice Osnovne škole Odra i tako s godinama mijenjati zdravstvenu sliku Lijepe Naše.