Moderni i užurbani stil života često nas navede da kuhamo veće količine hrane, zamrzavamo ih i kasnije podgrijavamo. No, neke od njih prilikom zagrijavanja luče kancerogene tvari pa se zbog posljedica na zdravlje, ne smiju podgrijavati.

 

Povrće

To su namirnice koje sadrže nitrate koji prilikom zagrijavanja prelaze u nitrite i nitrozoamine koji mogu djelovati kancerogeno. Riječ je o namirnicama poput špinata, mrkve, celera, cikle i repe.

Krumpir je isto tako najbolje konzumirati svježe pripremljen jer ponovnim zagrijavanjem gubi nutritivne vrijednost.

Gljive spadaju u visokoproteinske namirnice, stoga ih je potrebno pripremati sveže jer podgrijavane gljiva može uzrokovati probavne probleme.

Meso

Meso peradi bogato je proteinima i prilikom ponovnog zagrijavanja dolazi do promjene strukture proteina. Zbog toga bi takve namirnice trebalo konzumirati svježe pripremljene. U tu skupinu možemo također uvrstiti jela koja sadrže ribu, mliječne proizvode, jaja.

 

 

Oprezno s podgrijavanjem namirnica u mikrovalnoj pećnici

Kod podgrijavanja u mikrovalnoj pećnici treba paziti na veličinu namirnice, kao i na termičku obradu. Ako je namirnica prevelika i loše termički obrađena, mogu se pojaviti mikroorganizmi.

 

 

Zbog mogućnosti da namirnice nisu ravnomjerno zagrijane, stručnjaci savjetuju ostavljanje jela nekoliko minuta nakon što ga izvadite iz mikrovalne pećnice i prije konzumiranja kako bi se toplina sama raspodijelila kroz hranu. Međutim, imajte na umu da namirnice koje smo ovdje spomenuli zaista ne biste smjeli podgrijavati jer toksini i kancerogene tvari koje se pri tome stvaraju, mogu ozbiljno narušiti zdravlje.