Titranje mišića koje se osjeća kao blago pulsiranje ili drhtanje u rukama, nogama, trbuhu, kapcima i drugim dijelovima tijela najčešće je bezopasno i prolazi samo od sebe.

 

I dok je drhtanje kod većine ljudi neprimjetno, tremor je upadljiv. Nevoljno drhtanje cijeloga tijela ili određenih dijelova, uglavnom ekstremiteta ili mišića, nastaje kao posljedica naizmjeničnog grčenja. Najčešće drhte ruke i glava, ali može drhtati glas ili jezik. Ponekad je moguće i drhtanje nogu ili trupa.

 

 

Povezano sa Parkinsovom bolesti

 

Tremor označava ritmičke kontrakcije oko određenog zgloba. To može biti brzo, ili sporo, ovisno o kojoj se bolesti radi. Važno je upamtiti da drhtanje može biti različita podrijetla te da nemaju svi bolesnici s drhtanjem Parkinsonovu bolest.

 

Drhtanje može biti i nasljedno ili izazvano vanjskim faktorima kao što su npr. velike količine kave i cigareta. Tremor može biti i kronični simptom nekog organskog, neurološkog ili psihičkog oboljenja, ali i prolazna pojava.

 

Osnovni, esencijalni tremor, koji je nasljedan kod 60 % pacijenata koji ga imaju, jedan je od najčešćih. Drhtanje je najizraženije kada radite nešto poput dizanja šalice, pišete ili pokazujete.

 

Statistike pokazuju da je broj oboljelih od tremora u porastu, što se pripisuje ubrzanom životnom tempu. Za liječenje se koriste beta-blokatori. Drhtanje se vremenom javlja u sve duljim razdobljima. Gubi se u snu i tijekom odmora. I za kraj – savjet!

 

Kako kontrolirati drhtanje, ili tremor?

 

  • Smanjenjem stresa

  • Nošenjem narukvice ili sata dodajete malo težine na šake. Tako smanjujete drhtanje, ali i postižete veću kontrolu ruku

  • Tekućinu pijte iz polupune čaše ili na slamku

  • Dovoljno se odmarajte i spavajte