Opsesivno kompulzivni poremećaj je anksiozni poremećaj karakteriziran postojanjem opsesija i kompulzija ili najčešće i jednih i drugih. Opsesije su prisilne misli, različite ideje, porivi i slike koje se osobi nameću bez njezine volje i kontrole. To znači da osoba osjeća te misli kao svoje, one su njene, ali ih ne može kontrolirati, one su intruzivne i repetitivne, stalno se ponavljaju mimo volje.

 

Postoje strategije pomoću kojih ljudi pokušavaju odagnati te misli. Potiskuju ih, ne idu na mjesta na kojima se one javljaju ili podlegnu tzv. kompulzijama – radnjama kojima rasterećuju napetost.

 

Što su to kompulzije?

 

Kompulzije su zapravo rituali, stereotipne radnje, koje osoba radi kako bi anulirala tjeskobu koju izazivaju prisilne misli, tvrdi psihijatrica Brečić. Osim toga, oni to rade zato što prema nekom svom unutarnjem rasporedu neke stvari moraju raditi, dodaje Brečić.

Kompulzije su dakle radnje poput čišćenja, pranja, prebrojavanja, stalnih ponavljanja nekih situacija pa sve do mentalnih aktivnosti. Recimo brojenje, moljenje, potiho govorenje, potiho pjevanje neke muzike – to također može biti kompulzija.

 

Uzroci

 

Do razvoja OKP-a može dovesti više različitih uzroka kao što su npr. neki traumatični događaji unutar razvojnog perioda ili izrazito stresne situacije u životu. U čak 50% slučajeva javlja se u razvojnom periodu od 10. do 15. godine života.

 

Metode liječenja

 

Zato je jako važno da se ona liječi i da se liječi u jednom vrlo složenom, komplementarnom psihijatrijskom postupku – lijekovima, i sa psihoterapijom i socioterapijom. Liječenje je dugotrajno, ali samo tim načinom može se spriječiti kronicitet bolesti.

Iako gotovo svi nekada u životu imamo naznake opsesivnih misli ili kompulzivnih radnji, to ne znači da imamo poremećaj. Kada bi te misli i radnje trajale dulje od dva tjedna kontinuirano, sat vremena ili više dnevno i kada bi nam uzrokovale veliku tjeskobu i onesposobljavale nas u svakodnevnom funkcioniranju – to bi bila situacija u kojoj je potrebno zatražiti pomoć stručnjaka.