Daleko je poznato kako je doručak najbitniji obrok u danu i da ga nikako ne bismo trebali izbjegavati. Doručkom unosimo prve kalorije u naš organizam, stoga bi trebao sadržavati što više hranjivih tvari.

 

No, kako to postići? Najbolji način je pobrinuti se da vaš obrok bude napravljen od zdravih i kvalitetnih sastojaka. Pri tom, treba znati koje možete jesti na prazan želudac, a koje ne.

Jaja

Jedite jaja za doručak! Ova namirnica puna je bjelančevina i drugih hranjivih tvari koje će vašem metabolizmu omogućiti dovoljno energije. Osim toga, jaja pomažu u smanjenju dnevnog unosa kalorija. Sjajan način za početak vašeg dana, zar ne?

Lubenica

Vaše oči i srce bit će vam zahvalni ako ujutro pojedete lubenicu. Iako je riječ o sezonskom voću, lubenice su pune vode i karotenoida koji pomažu u borbi protiv očnih bolesti pa čak i raka.

Zobena kaša

Ako dan želite započeti s toplim obrokom na kojem će vam crijeva biti zahvalna, zobena kaša je najbolji izbor. Bogata je vlaknima koja pomažu protiv visokog kolesterola i šećera u krvi. Ovaj obrok često se preporučuje dijabetičarima.

Borovnice

 

 

Borovnice pozitivno djeluju na krvni tlak i pamćenje. Sadrže antioksidanse koji povoljno djeluju na probavu i upale. Preporučuje se jesti bar 8g borovnica dnevno.

Kukuruzna kaša

Ukoliko imate probavnih tegoba, ovaj obrok je idealan za vas. Zbog svojih probiotičkih svojstava kukuruzna kaša pomaže u širenju zdrave crijevne flore, a idealna je za detoksikaciju organizma.

Med

 

Med na štapiću, lijek za kašalj

 

Med je fantastičan izvor energije. Potiče izlučivanje serotonina, hormona koji pomaže u stabiliziranju vašeg raspoloženja. Budući da je bogat antioksidansima, pruža veću zaštitu od štetnih upala.

Heljda

Osobama koje boluju od anemije preporuča se jesti obroke s heljdom jer sadrži mnoge minerale i bjelančevine koje pomažu u borbi s nedostatkom željeza. Osim toga, heljda je žitarica koja ne sadrži gluten pa je odličan izbor za alergičare.

Orašasti plodovi

Ljudi koji muku muče sa povećanim lučenjem želučane kiseline, preferiraju hranu koja pomaže kod nepravilnog pH u želucu. Orašasti plodovi su dobar izbor u tim slučajevima, osobito orasi koji sadrže omega 3 kiseline i najvišu razinu antioksidansa koji pridonose zdravlju kože i probave.