Siječanj je mjesec koji za mnoge ljude znači razdoblje depresivnijeg raspoloženja. Psihologinja Kristina Bačkonja istaknula je kako depresija tijekom zimskih mjeseci može biti uzrokovana nedostatkom svjetlosti jer dan završava ranije, a to utječe na lučenje hormona sreće.

 

Osim toga, prosinac su obilježili blagdani, veselje, božićni ugođaj praćen finom hranom i druženjem s obitelji, nakon čega je uslijedio siječanj gdje je sve stiglo na naplatu –od minusa na računu do pluseva na vagi jer smo pretjerali s hranom, tvrdi Bačkonja.

 

 

Početak godine

 

Siječanj je i prvi mjesec u kojem bismo trebali početi provoditi svoje novogodišnje odluke. Stoga, ako u tome ne uspijemo već na samom početku godine, također bismo se mogli osjećati depresivno.

 

Ne pomaže niti činjenica da ljudi uglavnom misle kako su jedino oni depresivni, a svi su drugi sretni. Psihičke tegobe još uvijek su tabu tema i koliko god pričamo o fizičkim tegobama, toliko se baš i ne hvalimo onim psihičkim, ne tražimo podršku, što zapravo nije dobro.

 

 

Oscilacije u raspoloženju

 

Važno je naglasiti, kaže Bačkonja, da je u redu ponekad se osjećati neraspoloženo. Naime, promoviranje raspoloženja u kojem smo stalno sretni i veseli, danas je sasvim uobičajeno, ali i nerealno. Oscilacije u raspoloženju su normalne i one imaju svoju funkciju.

 

Depresija

 

Ako vaše depresivno raspoloženje potraje duže, ipak si nekako pomozite – okružite se bliskim ljudima, bavite se omiljenim aktivnostima i pojačajte svoju tjelesnu aktivnost.