Ako ste zdravi, dobro se osjećate, imate između 18 i 65 godina, više od 55 kilograma tjelesne težine te dobru volju – vrlo vjerojatno ste idealan kandidat za darivanje krvi! To je važno zato što krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor krvi kao lijeka je čovjek – darivatelj krvi. Pa smo tako svi mi, kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni isključivo o dobrotvornim darivateljima krvi.

Najčešće su to neke traumatične situacije kada osoba gubi velike količine krvi i darovana krv je nužno potrebna. Osim toga, koristi se i u suvremenoj medicini, najčešće prilikom transplantacija. Takvi zahvati ne mogu se započeti, kaže nam transfuziolog Irena Jukić, ako nemate darivatelja krvi ili ako ne postoje gotovi krvni pripravci koji čekaju primatelja krvi.

Pri dolasku u Zavod za transfuzijsku medicinu u zagrebačkoj Petrovoj ulici, medicinsko osoblje najprije će provjeriti razinu hemoglobina u vašoj krvi. Ako je zadovoljavajuća te ako liječnik procijeni da darivanjem krvi nećete ugroziti svoje zdravlje ili posredno zdravlje primatelja, spremni ste darovati 450 mililitara ove neprocjenjive tekućine. Nije potrebna nikakva posebna priprema. Kada god se nađete u gradu i imate vremena, svratite do Petrove 3.

Zašto? Zato što je velik broj situacija u kojima darovana krv može biti prijeko potrebna. Koristi se u gotovo svim kirurškim zahvatima, ukoliko dođe do pojačanog krvarenja, a ponekad čak i za vrijeme poroda.

Stoga, jasno vam je da ne postoji grana medicine u kojoj se krv ne primjenjuje.