Pristup neograničenoj količini podataka brz je i jeftin i nalazi se na našem dlanu. Stoga nije neobično da osjećamo informacijski stres.

 

 

Što je informacijski stres?

 

Informacijski stres je kada postoji disparitet između količine i vrste informacija koje nam je dostupna s kojima smo bombardirani i naše sposobnosti da te informacije obradimo, iz istih izvučemo neko značenje, i dobijemo dublje razumijevanje tih informacija.

 

Vjerojatno smo se svi našli u ovoj situaciji: učimo, čitamo, istražujemo nešto što nas zanima, ali što dalje idemo to se više osjećamo kao da tonemo u pijesku. Nailazimo na suprotstavljana mišljenja i debate bez zaključka – ne znamo čemu vjerovati. Problem je u tome što želimo ispravno postupiti, ali silina informacija nas paralizira u donošenju bilo kakve odluke.

 

Sve ono što u toj figurativnoj slagalici ne odgovara i ne pripada – sve to je informacijsko smeće. Čine ga lažne informacije, krnje ili one preglasne i prenapadne zbog kojih prave informacije ostaju zagušene u pozadini.

 

Istraživanja o navikama Hrvata u korištenju medija kažu da čak 99% stanovnika Hrvatske koristi televiziju i to više od 17 sati tjedno. Radio sluša 64 posto, a novine čita 66 posto Hrvata. Zanimljivo je da 15 posto ljudi u Hrvatskoj istovremeno gleda TV i koristi Internet.

 

Velika količina nedostatnih i iskrivljenih informacija, koje su dostupne putem interneta, potiču kreiranje predrasuda i konspirativnih teorija. Budući da to postaje viralno, generira se strah od krivog razumijevanja informacija, tvrdi psiholog Boris Blažinić.

 

Idealno rješenje za informacijski stres bio bi, pojašnjava profesor Blažinić, mentalni antivirusni program. No kako tako nešto još uvijek ne postoji, stručnjaci preporučaju sljedeće korake.

 

 

Savjeti

 

Slobodno ignorirajte informacije, nisu sve bitne, oslobodite se za donošenje odluka bez poznavanja svih činjenica, provjerite izvor informacija i odvojite si dio dana kada ćete se pozabaviti informacijama koje morate obraditi.

 

Neki istraživači ovog fenomena čak tvrde da je informacijski stres naš osobni odabir. Ali ako ste ga se ipak spremni odreći, spomenuti koraci će vam pomoći na tome putu.