Tko se boji vuka još…? A stomatologa? – Čini se popriličan broj Hrvata. Naime, Hrvatska ima jedan od najlošijih KEP indeksa – ukupan  zbroj karioznih, plombiranih i izvađenih zubi na broj stanovnika. To Hrvatsku stavlja na pretposljednje mjesto u Europi po dentalnom zdravlju, iza nas je samo Bugarska. Želimo li tu sliku popraviti, treba krenuti od najranije dobi.

 

Briga o zubima od najranije dobi

Između šestog mjeseca i prve godine života, kada počnu nicati prvi mliječni zubi, potrebno je napraviti prvi pregled. Ne samo radi pregleda zubi, već također radi edukacije roditelja o oralnoj higijeni i o prehrani te detekciji nekih poremećaja ako oni postoje.

Pogrešno je dijete voditi stomatologu tek kada se pojavi problem. Ako već postoji bolan zub, tada će i intervencija liječnika biti bolna, pa nije neobično pojava straha. Potpuno drugačiju sliku o posjetu stomatologu dijete će stvoriti ako se pri prvim posjetima obavljaju samo preventivni pregledi bez većih intervencija.

 

Mliječni zubi

S raznih strana roditelji mogu čuti dezinformacije kako mliječne zube ne treba popravljati jer će oni ionako ispasti. No istina je posve drugačija.

Mliječni zubi imaju važnu ulogu i svakako je potrebno voditi računa o njima. Prije svega čuvaju mjesto za trajne zube i do faze mijene zubi su prisutni u ustima i potrebno je da su zdravi, tvrdi Martina Majstorović, spec. stomatologije.

 

Karijes

Jedan od najčešćih razloga nastanka karijesa kod djece je nepravilna prehrana. Hrana i pića bogata šećerima također pogoduju razvoju bakterija u usnoj šupljini.

Slatkiši svakako nisu preporučljivi, ali ne treba djecu lišavati toga. Djeca mogu pojesti slatkiš nakon glavnog obroka, a poslije svakako trebaju oprati zube.

 

Čišćenje zubi kod male djece

Zube je potrebno čistiti čim počnu rasti, već u prvim mjesecima života. Međutim, kod male djece to se ne radi četkicom. Naime, postoje posebne alkoholne maramice koje se mogu nabaviti u ljekarni, s kojom se obrišu zubi nakon hranjenja.

Ako to nije moguće, jednostavno namočite štapić za čišćenje uha u vodu i time očiste zube nakon hranjenja.

Dijete nikako ne treba pustiti na spavanje prije no što mu se očiste zubi. Noćni obroci i uspavljivanje djece bočicom mogu dovesti do nastanka karijesa bočice. On se najčešće javlja na prednjim gornjim zubima, a u početku izgleda kao bijela kredasta crta na granici zuba sa zubnim mesom.

Djecu treba čim je prije moguće početi učiti kako samostalno održavati zubnu higijenu. Preporučuje se prati zube najmanje 2 puta dnevno – ujutro i prije spavanja. Samo četkanje trebalo bi trajati najmanje 3 minute.

 

Kako pravilno četkati zube?

Zube je potrebno četkati kružno, kako bi se odstranile naslage koje se nalaze uz zubno meso, uz desni. Tu je prisutan tzv. dentalni plak koji često uzrokuje karijes.

Za bolesne zube nema isprike. Karijes je visoko preventabilna bolest. Sve što je potrebno je slijediti tri osnovne smjernice: redovito i temeljito pranje zubi, pravilna prehrana i redoviti posjeti stomatologu.