Nekada čudo u svijetu, a danas svakodnevica mnogima – tetovaža je i dalje pomalo kontroverzno pitanje. Ipak je toliko raširena pojava da smo ju mi odlučili isprobati na vlastitoj koži i saznati kako se na pravi način brinuti.

Tetoviranje je danas nešto vrlo uobičajeno. Sve je više onih koji se odlučuju ukrasiti tijelo ponekom tetovažom. Sljedbenici ovoga trenda svakako znaju i da proces tetoviranja boli, a boli zato što kada se iglom prelazi po koži ujedno se oštećuje i površinski sloj kože.

Da bi takva tetovaža bila trajna, tinta se ubrizgava u tkivo ispod vanjskog sloja kože. I to na način da se vrši tisućama sitnih uboda na koži koji stvaraju tisuće ranica zbog kojih imunološki sustav kreće u akciju. Šalju se posebne leukocitne stanice na mjesto tetovaže da opkole strane čestice tinte.

Budući da stanice epiderme stalno umiru i otpadaju – zato se koža u tjednima nakon tetoviranja ljušti.

Upravo zbog ljuštenja kože, izuzetno je bitno da tetovažu njegujete hidratantnim kremama kako bi se tetovaža osvježila. Sigurna i učinkovita njega prevenirat će moguće infekcije koje mogu ostaviti traga na samom izgledu tetovaže: blijede boje, mutne ili izbrisane linije koje na kraju dovode do neestetskog izgleda.

Prije donošenja konačne odluke o tome što ćete i gdje tetovirati, dobro promislite, jer tetovaže su zauvijek. Postupci skidanja komplicirani su i često bolni. Odaberite tatoo artista kojem vjerujete, a nakon tetoviranja kožu pomno njegujte!