Znati kako koristiti boje i pritom stvoriti dobar feng shui ugođaj je odličan (i jednostavan!) način za podizanje i poboljšanje energije u bilo kojem prostoru, bilo da se radi o domu ili uredu. Od crveno obojanih zidova do smeđih ukrasnih jastučića, sivih tepiha ili ulaznih vrata u žutoj boji – istražite čaroliju boje Feng Shui.

Znanje kako koristiti koju boju za dobar feng shui u vašem prostoru može vam pružiti veliku prednost, ali i jednostavnost, i fleksibilnost pri odabiru uređenja vašeg doma. Boja je moćan lijek koji izgleda dobro u svakom domu! Naravno, morate znati kako ga namjerno koristiti za stvaranje specifične energije feng shui.

 

CRNA

 

www.pinterest.com

Crna je snažna i misteriozna boja, no treba je koristiti mudro. To je zapravo boja od koje će svaki prostor imati koristi, tako da umjesto da ju izbjegavate, naučite kako njena ​​čarolija stvara dobru energiju.

Crna boja ona drži energiju moći i zaštite. Boja noći, duboke vode i univerzalna praznina, feng shui korištenjem crne boje dodaje dubinu, snagu i definiciju bilo kojem prostoru.

Iako može prenijeti osjećaj težine, ako se koristi u velikim omjerima, crna boja nužan je element za uzemljenje feng shui-a za bilo koji dekor. Osim toga, može se koristiti kao naglasak neke druge feng shui boje.

Crnu koristite slobodno u prostorijama na sjeveru, istoku i jugoistoku, a izbjegavajte ju na jugu. Umjereno je koristite u dječjim sobama, na glavnom ulazu, u kuhinji ili blagovaonici.

 

PLAVA

 

www.pinterest.com

Mir, mudrost, iscjeljivanje i povjerenje – sve te energije i još više njih potpuno se izražavaju ljekovitom prisutnošću plave boje. Plava je veličanstvena feng shui boja. Ona se kreće od blage nebesko plave, vedre plavo-zelene boje oceana do duboke indigo plave.

U feng shui, smatra se da plava donosi energiju mira, kao i opći osjećaj opuštanja i ozdravljenja.

Ovisno o vašim feng shui prioritetima, možda biste htjeli uvesti neke duboke plave elemente u svoju spavaću sobu kako biste promovirali bolji san ili nježne razigrane elemente u dnevnu sobu kao znak velike i zauzete obitelji.

Duboka plava boja trebala bi se koristiti rijetko prema Feng Shui u prostorijama na jugu, sjeverozapadu i zapadu vašeg doma ili ureda, a slobodno na sjeveru, istoku i jugoistoku.

Jedna od najcjenjenijih feng shui kombinacija je kombinacija plave i bijele boje. Donosi sretnu energiju čistog neba i svježinu novih početaka.

 

 

SMEĐA

 

www.pinterest.com

Smeđa je jedina boja u Feng Shui koja može izraziti dva elementa Feng Shui – drvo ili zemlju. Sigurnost i stabilnost, energija je koju odašilju smeđe nijanse, stoga je ne izbjegavajte koristiti u stvaranju dobre energije u vašem domu.

Dublja smeđa boja predstavlja element drva i najbolje se koristi u prostorijama na istoku (zdravlje i obitelj), jugoistoku (bogatstvo i obilje) i jugu (slava i reputacija).

Svijetlo smeđa boja izražava element zemlje i najbolje se koristi u prostorijama na jugozapadu (ljubav i brak), sjeveroistoku (duhovni rast) i u centru vašeg prostora.

To je izvrstan izbor feng shui boja za glavni ulaz, kuhinju ili zid u dnevnoj ili spavaćoj sobi. No izbjegavajte prevladavajuću shemu dubokih smeđih boja u dječjoj spavaćoj sobi.

Svaki prostor, bilo kod kuće ili ureda, s jakom prisutnošću smeđe boje u uređenju interijera, može dovesti ukućane do smanjenja ambicija i želje za ići naprijed u životu. Stoga, kako bi smeđa boja bila uravnotežena i u dobroj harmoniji odlična je ideja kombinirati je s drugim bojama.

 

 

SIVA

 

www.pinterest.com

Siva boja je lijepa, smirujuća, pa čak i hipnotizira. Predstavlja harmonijski spoj crne i bijele. U Feng Shui, siva je izraz elementa metala i može uvelike pripomoći smirenoj energiji vašeg doma.

Sivu boju najbolje je koristiti u prostorijama na zapadu (kreativnost i djeca), sjeverozapadu (blagoslovi) ili sjeveru (karijera).

Izbjegavajte snažnu prisutnost sive boje na istoku i jugoistoku vašeg prostora, jer oba ova područja imaju drvo kao glavni element, a siva boja koja je element metala uništava drvo.

Sve u svemu, siva je boja koja se najbolje koristi kao boja akcenta u feng shui, jer donosi čistu, oštru energiju koja može oživjeti i “očistiti” bilo koji prostor.

 

 

 

 

RUŽIČASTA

 

www.pinterest.co.uk

Najuzbudljivija od svih boja, ružičasta je boja romantike, nježne ljubavi, istinskih osjećaja i suosjećanja. Gotovo možemo reći da kao feng shui boja, ružičasta doslovno smiruje srce i ispunjava ga ljubavlju.

Najpopularnija uporaba ružičaste boje u feng shui je na jugozapadu prostora, jer je povezana s energijom ljubavi i braka.

Ružičasta boja može biti prekrasna feng shui dodatak sobi za uljepšavanje, ženskoj dječjoj spavaćoj sobi ili kreativnom uredu. Neke od najpopularnijih kombinacija su ružičasta i narančasta, ružičasta i zelena, te kombinacija ružičaste i crne boje ugljena. Ipak, ako se previše koristi u bilo kojem zatvorenom prostoru ružičasta boja može stvoriti plutajući učinak, a njegovi stanovnici mogu imati tendenciju da žive u iluzornom svijetu. Stoga, koristite ju mudro!

 

 

CRVENA

 

www.pinterest.com

Crvena boja je čista strast, vatrena seksualnost, radost života, no i moguća opasnost. Može stvoriti povoljnu energiju u nekim dijelovima vašeg doma, dok u drugim dijelovima oslabiti. Zato je bitno pažljivo odabrati koji prostor nahraniti ovom vatrenom energijom, a gdje ju smanjiti.

U feng shui ukrašavanje crvenom bojom predstavlja bogatstvo, sreću i luksuz. Ipak, ako se koristi previše može izazvati bujicu ljutnje. Zato je bolje koristiti s oprezom, najbolji način za ukomponirati crvenu boju je kroz dekore i detalje, a ne s namještajem ili bojom zidova.

Ograničite crvenu u prostorijama doma na istoku i jugoistoku (upravljani elementom drva), kao i na zapadu i sjeverozapadu (upravljani elementom metal). Vatrena crvena boja izvrsna je za upotrebu u južnim područjima (slava i reputacija), u centru, kao i jugozapadu (ljubav i brak) i na sjeveroistoku (duhovni rast).

 

 

ŽUTA

 

www.pinterest.co.uk

Svaki dom treba malo (ili puno!) vesele, sretne energije žute boje. Određena količina ove boje u našim interijerima donosi nam energiju ljetnog sunca koja simbolizira moć, stimulira zdravlje, strpljenje i mudrost. Feng shui boja sunčeve svjetlosti, vesela i uzbudljiva žuta vibracija uvijek olakšava i osvjetljava svaki dom ili ured, kao što stvara ugodu i dobrodošlicu.

Od vruće suncokret žute do blijedih pastelnih žutih tonova – postoji toliko mnogo feng shui opcija za izabrati u ukrašavanju vašeg ureda ili doma. To je osobito važno ako živite u području bez puno sunčeve svjetlosti, stoga svakako dodajte barem neku žutu boju u svoj dekor.

Žuta boja izvrsna je opcija za dječje sobe, kuhinju, dnevnu sobu, studio ili kućni ured.

Jaku žuta boju najbolje je koristi umjereno u prostorijama na istoku (zdravlje i obitelj), jugoistoku (novac i obilje), zapadu (djeca i kreativnost) i sjeverozapadu (blagoslovi). A prostorije koje žude za energijom žute boje su centar (srce doma), jug (slava i ugled), jugozapad (ljubav i brak) i sjeveroistok (duhovni rast).

BIJELA

 

www.pinterest.fr

Bijela je boja čistoće, svježine i jasnoće. Boja novih početaka, kao i jasnih završetaka. Paradoks bijele boje je njegova višestruka, jedinstvena snaga. Čista bijela boja može stvoriti snažnu izjavu sama po sebi, a može se kombinirati ili se jednostavno uklopiti u bilo koju drugu boju.

Bijela boja itekako se preporuča za područja feng shui gdje je metal dominantan element. To su zapad (djeca i kreativnost) i sjeverozapad (blagoslovi). No, pokušajte ju ograničiti u području istoka i jugoistoka gdje treba biti više kao naglasak, a ne dominantna boja.

Imati svjež, čist bijeli prostor – bilo da se radi o prostoru za meditaciju ili kupaonici – umirit će vašu psihu i širiti iscjeljujuće feng shui vibracije u vašem domu.