Kontracepcijske pilule za žene godinama su u uporabi i u većini slučajeva pokazale su se učinkovite pri kontroliranju začeća. Međutim, sada je došao red i na muškarce ( op.a. muška kontracepcija).

Nakon 20 godina istraživanja, u Americi se uspješnom pokazala injekcija muškog kontraceptiva. Sastoji se od kombinacije umjetnih sintetskih muških hormona – odnosno testosterona – koji su djelomično kemijski modificirani te umjetnih sintetskih ženskih hormona – progesterona i estrogena, također izmijenjenoga kemijskog sastava.

Injekcija je testirana je na 270 muškaraca te rezultirala trudnoćom u svega četiri slučaja. Unatoč tome što djeluje na način da smanjuje broj spermija, ipak, ne svodi ih na nulu. To objašnjava činjenicu da je u četiri slučaja ipak došlo do trudnoće za koju je potrebna svega jedna muška i jedna ženska spolna stanica.

Prvi je to put, kaže nam urolog Zoran Peršec da je jedna takva kontracepcija za muškarce izazvala vrlo malo neželjenih začeća. Pričamo o 96-postotnom uspjehu.

Međutim, svaka farmakoterapijska primjena određenih sredstava može imati svojih korisnih učinaka, ali i nuspojava. Ovo je, tvrdi dr. Peršec, dosta sigurna metoda, no kod dvadesetak muškaraca pojavile su se i neke nuspojave. Najčešće je bila riječ o promjeni libida i raspoloženja ili je pak došlo do pojave akni i boli u mišićima.

Tih 20 muškaraca isključeno je iz studije, a preostali nisu imali nikakvih nuspojava sve do kraja istraživanja. Jednom kada ste dobili ovu injekciju, ona će djelovati osam tjedana. Pitamo se – Znači li to da će s vremenom prezervativi postati prošlost?

„Mislim da prezervativi neće postati prošlost. Oni su isto tako vrlo učinkoviti, ne samo u smislu kontracepcijskog učinka, nego oni su i dobra zaštita od spolno prenosivih bolesti“, tvrdi dr. Peršec.

Dodaje kako svijest o važnosti kontracepcije u Hrvatskoj, kao ni u svijetu, nažalost nije na zadovoljavajućoj razini. Najčešće korištena metoda još uvijek je prekinuti snošaj. Hoće li ova pomoću hormonske injekcije s vremenom zaživjeti i u Hrvatskoj, tek ćemo vidjeti.