Poznate su vam one priče da dnevno morate popiti barem 8 čaša vode , spavati minimalno 8 sati i slično. Za vas smo istražili jesu li ti mitovi o zdravlju točni ili su pak čista izmišljotina, a odgovore na naša pitanja pronašli smo kod liječnika opće medicine Milana Mazalina.

  1. Mit: Organizmu je dnevno je potrebno minimalno 8 sati sna

Odrasle osobe, ma što ljudi govorili, tvrdi doktor Mazalin, trebale bi spavati minimalno 7-8 sati dnevno. S djecom je stvar nešto drugačija. Poželjno je da novorođenčad spavaju od 16 do 18 sati dnevno, a kako rastu sve manje.

  1. Osam čaša vode na dan je minimum

Količina vode koju uzimamo ovisi o nekoliko faktora. O tome koliko smo krupni, koliko kilograma imamo, kakvim poslom se bavimo, kakvo je vrijeme vani i koje je godišnje doba. Neka orijentaciona količina je litra i pol dnevno.

  1. Kava nije zdrava

Pokazalo se da jedna do dvije kave dnevno ne predstavljaju problem čak ni bolesnim osobama. Naravno, na oprezu trebaju biti oni s povećanim krvnim tlakom i srčanim tegobama. Ostali bez problema mogu uzimati nekoliko kava, čak i do 6 dnevno.

  1. Ugljikohidrate treba izbaciti iz prehrane

Ugljikohidrati, pogotovo ako govorimo o složenim ugljikohidratima, a to su integralne žitarice, krumpir, mahunarke, i slično vrlo su bitan sastojak naše prehrane i nipošto ih ne treba izbacivati, pogotovo ne u potpunosti. Možemo smanjiti određenu količinu ugljikohidrata ako želimo gubiti kalorije.

  1. Tjelovježba svaki dan

Fizička aktivnost je u današnjem stilu života iznimno je potrebna. Naravno, postoje razlike koliko i kada. Tjelovježbu treba prilagoditi individualnim sposobnostima, bolestima i starosti, ali preporuka bi bila u prosjeku pola sata dnevno.

  1. Stres je primarni uzročnik raznih bolesti

Stresu se često daje prevelik značaj. On sigurno stvara podlogu za pojavu nekih stanja koja mogu dovesti do razvoja određenih bolesti. Međutim prečesto razne probleme opravdavamo kroz stres.

Nadamo se da smo vam riješili bar dio nedoumica, a ako vas još neko pitanje muči učinite što i mi – upitajte liječnika.