Da, joga mijenja život, to je odgovor koji čujemo kad god upoznamo nekoga tko ide na jogu. Osoba koja odgovara pozitivno na pitanje o promjenama u svom životu uzrokovanima jogom daje toliko siguran odgovor da čak ne znamo trebamo li pitati kako se to dogodilo, ili pak instinktivno razmišljati o tome gdje je najbliži joga studio.

Transformativna moć joge dotaknula je gotovo sve koji je prakticiraju. Možda ćete se jednostavno osjećati bolje u svom tijelu, možda će se dogoditi dublje promjene u vašem životu, u odnosima, u pogledu prema svijetu. Kako? Ove promjene često se odvijaju tijekom vremena kao dio suptilnog procesa, ponekad je teško odrediti što je točno u jogi da vam pomaže živjeti bolji život.

Prvo krećemo od transformacije 

Ideja da će nas joga promijeniti u osobu bolju nego što smo bili je pogrešna. Točnije je reći da nam joga pomaže ukloniti prepreke da vidimo tko smo zaista, ona nam pomaže da se vratimo u onu verziju sebe koja nam je najprirodnija, ono najbolje u nama, ono što nam je zapravo i najjednostavnije.

Joga potiče promjenu uvjerenja koja smo razvili tijekom vremena, uvjerenja koja mogu biti nezdrava za nas, ali smo ih prihvatili. Jogijski položaji, asane, razbijaju psihološke, emocionalne, fizičke, energetske i psihičke predrasude koje nas sputavaju.

Joga nas uči kako donositi bolje odluke. Kada odlučimo krenuti na jogu, to znači da smo stvorili namjeru! Odvojili smo vrijeme u danu da to učinimo, počinjemo se kretati na određeni način, disati na novi način. A kada to radimo iz dana u dan, postavljamo sve više namjera koje nam mijenjaju život na bolje.

Organizacija je ključ uspjeha

Nakon toga krećemo s organizacijom dana i dnevnih obaveza, mijenjamo prehranu, način razmišljanja. Svjesnije gledate na svoje odluke, male ili velike. Ono što se uvijek dogodi je slijedeće – ili se počnemo mijenjati ili prestanemo raditi jogu.

Najvažnije, naša joga praksa nam omogućuje da pogledamo radosnu i slobodnu osobu koja možemo biti. Vježbanje joge pokazuje da možemo postići ono što nikada nismo mogli ni pomisliti.

Kada na kraju sata legnemo na prostirku, nakon što smo naporno radili i vidjeli pomake, osjetili se povezanima s tijelom, taj osjećaj radosti je naša prava priroda. Iskrena radost. Neka je i kratkotrajno, dovoljno je, pokazuje nam da je moguće.