Uši u kosi. I sam spomen na njih tjera nas da se češkamo po glavi. Ovi sitni nametljivci toliko su česti da je, tvrde liječnici, svaka osoba barem jednom u životu najvjerojatnije imala uši.

Što su one zapravo? Uši su sitni kukci koji sišu krv, oni ne lete niti skaču. Prema tome, jedna od najčešćih zabluda je da će uš skočiti s glave na glavu djeteta ili odrasle osobe. One nemaju krila, velike su dva do tri milimetra, imaju šest nogu, ali ne mogu živjeti bez domaćina na kojem se razmnožavaju i parazitiraju.

Na čovjeku žive tri vrste uši – uš glave, stidna uš i tjelesna uš. S tim da uš glave i stidna uš žive neposredno na čovjeku, a tjelesna uš živi u odjeći. Sve tri vrste ušiju se pojavljuju svugdje u svijetu, međutim najučestalija pojava je ušljivost glave.

No, hoće li se uši glave pojaviti ili ne, ne ovisi o higijeni osobe, napominje epidemiologinja Lana Kosanović Ličina – „Uši zapravo ne prepoznaju čistu ili nečistu glavu. Uši mogu doista dobiti svi. Također, mogu je dobiti i oni koji imaju kratku kosu i oni koji imaju dugu kosu“ dodaje.

Ipak, najčešće su kod djece i to zato što djeca uglavnom borave u grupama – u školi ili vrtiću, a uši glave najlakše se prenose bliskim kontaktom glave uz glavu. Dakle, prilikom igranja, druženja, spavanja u istom krevetu, dijeljenjem pribora za kosu – ukosnica, traka za kosu, gumice, špangica, češlja, četke.

Često se može naići na informaciju da se početkom školske godine pojavljuju epidemije ovih dosadnih nametljivaca. Ipak, tvrdi doktorica Kosanović, nema pravila i uši se mogu pojaviti više puta godišnje. S tom tvrdnjom slaže se i odgajateljica u dječjem vrtiću Marina Matošević. Kako se uši ne bi proširile među djecom, važno ih je, naglašava, prepoznati na samom početku.

Simptomi su vrlo prepoznatljivi – intenzivan svrbež vlasišta, vrata te područja iza uha ili pak neke kožne promjene uzrokovane češanjem spomenutih dijelova. Roditelji često znaju posegnuti za krivim metodama pa dijete šišaju na nulu ili bojaju kosu šamponom u boji. Sve to je krivo. Jedino učinkovito rješenje za suzbijanje ušiju su šamponi specijalizirani za uništavanje ušiju koje treba koristiti svaki dan.

Liječnička preporuka je i oprati posteljinu, ne dijeliti pribor za kosu te i njega oprati nakon iščešljavanja djeteta, usisati prostor i svakako pregledati i ostale ukućane kako bi se širenje ušiju zaustavilo na vrijeme.