Podočnjaci, zijevanje i umoran pogled znakovi su prepoznavanja kod novopečenih roditelja. Rijetkost je da dijete mirno prespava cijelu noć, ali obično se noćna buđenja s vremenom smanje i prestanu. No kada dijete zbog problema sa spavanjem počne imati teškoće u svakodnevnom funkcioniranju – govorimo o poremećajima spavanja kod djece.

 

 

Vrste poremećaja spavanja

 

Primarni poremećaji spavanja dijele se na dizsomnije i parasomnije. Dizsomnije su poremećaji u količini i kvaliteti sna. Na primjer u novorođenačkoj i dojenačkoj dobi zna doći do poremećaja disanja u snu zbog razvoja središnjega živčanog sustava ili kod starije djece prekomjerne tjelesne težine.

 

Već oko druge godine života pa sve kroz predškolsku i školsku dob česte su parasomnije. To je stanje u kojem dijete izgleda budno, međutim nije. Može reagirati vrlo burno, povraćanjem, vrištanjem, plakanjem i ne možete ga smiriti ostatak noći. Ono što je karakteristično za parasomnije da se dijete ujutro najnormalnije budi kao da se ništa nije dogodilo.

 

Roditelje takve epizode znaju izbezumiti, ali ne i stručnjake Laboratorija za poremećaje spavanje Dječje bolnice Srebrnjak. Laboratorij je opremljen s dva boxa koji služe za dijagnosticiranje poremećaja spavanja kod djece.

 

Beba spava

Beba spava

Najveći izazov je objasniti djetetu što se događa, zašto neće spavati u svome krevetu te što su sve te sprave kojima su okruženi. Pri tome je važna pomoć roditelja. Što je dijete starije, to je s njima lakše. Poremećaji sna kod tinejdžera već su slični onima kod odraslih. U adolescentskoj dobi najviše je zastupljen sindrom pomaknute faze spavanja.

 

 

Koliko sna je dovoljno?

 

Ni premalo ni previše sna nije zdravo, a prema istraživanjima idealna količina sna najviše ovisi o dobi. Novorođenčad i bebe trebaju od 12 do 17 sati, mala djeca i ona predškolske dobi od 10 do 14, školarci i tinejdžeri od 8 do 11 sati. Odraslima je potrebo 7 do 9 sati sna, a starijim osobama nešto manje, 7 do 8 sati.

 

Djevojka spava na stolu - kroničan umor

Djevojka spava na stolu na knjizi

 

Među najneobičnijim poremećajima spavanja, doduše kod odraslih, nalaze se narkolepsija – karakterizirana iznenadnim napadajima sna u neprimjerenim situacijama. Postoji i seksomnija – vrsta mjesečarenja pri kojemu osoba potiče seksualni odnos tijekom spavanja. Takozvani sindrom uspavane ljepotice – rijedak je neurološki poremećaj s epizodama spavanja katkada i do 20 sati dnevno.