U dobi od dvije i tri godine godine vaše dijete prestaje nositi pelene. Dok su one sastavni dio opreme za mališane, mnogi roditelji i ne primijete pojavu noćnog mokrenja ili eneruze. Riječ je o nehotičnom mokrenju u krevetu, nakon dobi od 5 godina kada smatramo da je ta kontrola trebala biti uspostavljena.

 

Noćno mokrenje, ističe doktorica Palčić, narušava kvalitetu života kako djeteta, tako i roditelja. Da je ovaj poremećaj učestao, govore i statistički podaci.

 

Čak 15 do 20% petogodišnjaka još uvijek mokri noću u krevet, kod sedmogodišnjaka taj broj je oko 10%. No, čak i u adolescenciji i odrasloj dobi 0,5 do 2 posto djece mokri u krevet. Problem postoji, i nije tako rijedak.

 

No ono što zabrinjava stručnjake, činjenica je da se noćno mokrenje još uvijek smatra tabu temom o kojoj se nevoljko progovara. Dugo je postojalo uvriježeno mišljenje kako je problem noćnog mokrenja uzrokovan psihičkim poteškoćama, no danas se zna da noćno mokrenje može biti uzrok psihičkim posljedicama.

 

Manjak samopouzdanja

 

Zbog toga što mokre u krevet, kod neke djece može se javiti manjak samopouzdanja. Svjesni su toga da njihovi vršnjaci nemaju taj problem, povlače se u sebe, postaju agresivni.

 

Ono što je važno istaknuti jest da je eneureza bolest višestrukih čimbenika. Isprepliću se tri glavna faktora – povećano lučenje urina tijekom noći, smanjena mogućnost pohrane i djeca se ne bude na puni mokraćni mjehur.

 

Postoji nekoliko vrsta noćnog mokrenja koje je važno razlikovati:

 

Primarno noćno mokrenje je mokrenje kod djece koja nikada nisu uspostavila kontrolu tijekom noći, već su suha samo danju.

 

Ako dijete nije imalo nikakvih problema duži vremenski period, pola godine, godinu dana i onda je počelo mokriti u krevet, riječ je o sekundarnom noćnom mokrenju.

 

Liječenje

 

Dva su načina liječenja noćnog mokrenja. Ako dijete ima pojačano lučenje urina tijekom noći onda se primjenjuje sintentski analog antidiuretskog hormona neposredno pred spavanja sa ulogom da smanji količinu mokrenja i omogući djetetu ostati suhu.

 

Drugi način podrazumijeva korištenje enureza alarm aparata gdje se jedan dio aparata stavlja u gaćice, a drugi kod glave. Uređaj ima detektor vlažnosti koji zvoni u trenucima kada dijete počne mokriti, i na taj način dijete prepoznaje signale prije mokrenja. U samoj dijagnostici, liječnicima, ali i roditeljima prepoznavanje noćnog mokrenja olakšava i vođenje dnevnika mokrenja koje se obavlja vikendom.

 

Bitna stavka kod problema noćnog mokrenja je unos tekućine – roditeljima se sugerira da paze na unos tekućine od samog jutra, da prema svojoj težini unosi dovoljno tekućine, da se izbace primjerice gazirana pića koja iritiraju, i navečer se izbacuju određene namirnice.

 

Svakako se preporučuje i razgovor s djetetom koje zasigurno nije jedino kojemu se događa noćno mokrenje. U većini slučajeva, ne postoji fizički razlog za mokrenje u krevet, samo je zakašnjeli razvoj kontrole mjehura kojega je bitno na vrijeme prepoznati i liječiti.