Više od četvrtine američkih učenika bili su žrtva nasilničkog ponašanja. Naravno da želite znati je li vaše dijete među njima i kako možete pomoći. Niste dobri u čitanju misli? Stručnjaci kažu da je najbolji način da otkrijete je li vaše dijete žrtva nasilničkog ponašanja taj da njegujete otvorenu vezu tako da vam se dijete povjeri kada nešto nije u redu te da pripazite na rane znakove upozorenja.

Ukoliko postoji problem, pažljivo slušajte prije nego krenete u akciju, kaže Stan Davis, istraživač nasilničkog ponašanja i bivši školski savjetnik. „Ostanite smireni. U našem istraživanju djeca su navela kako je najvažnija stvar koju su odrasli napravili za njih nakon što su pretrpili nasilje bilo to što su ih saslušali.“. Pitajte što se dogodilo, koliko puta, što vaše dijete misli o tome i koliko ga to smeta. Ukoliko je stvar ozbiljna, razgovarajte sa učiteljima, savjetnicima ili ravnateljem.

Nema jasnih znakova nasilničkog ponašanja (kad bi barem bilo tako jednostavno); s obzirom da postoje mnogi čimbenici koji mogu objasniti određeno ponašanje. Ali obraćanje pozornosti na ove uobičajene znakove može vam pomoći da uočite problem.

Pripazite na ove znakove upozorenja

  1. Dijete ne uživa u stvarima koje je prije voljelo

Nedostatak zadovoljstva je ključni znak depresije, kaže Davis. Ukoliko je vaše dijete izgubilo interes za hranu, zabavu ili hobije koje je prije voljelo, obratite pozornost. Objasnite mu kako ste primijetili da je potišteno i upitajte ga da vam kaže više o tome. Davis kaže: „ Malo tuge je život. Ali kada počnete razvijati osjećaj nemoći, nedostatak radosti i žara, to je razlog za brigu. To vi i vaše dijete morate dublje istražiti. … Rezultat tog razgovora može biti nasilničko ponašanje prema njemu, ali i niz drugih stvari. Bez pitanja nema načina da otkrijete uzrok.“.

  1. Vaš strasni obožavatelj Instagrama se najednom isključi s mreže

Dramatična promjena u načinu na koje vaše dijete koristi tehnologiju ili društvene mreže može biti znak da je žrtva online zlostavljanja, kaže Justin Patchin, direktor Cyberbullying Research Centra. Primjerice, ako tinejdžer koji obično nakon škole provodi sat ili dva na Snapchatu najednom počne ignorirati svoj telefon ili ga koristiti puno više nego što je uobičajeno, „nešto se događa u toj okolini“, kaže Patchin. Također, pripazite ukoliko se vaše dijete čini ljutitim, frustriranim ili nervoznim tijekom ili nakon korištenja uređaja.

  1. Učestalo ga boli glava ili trbuh

Stres uzrokovan nasilničkim ponašanjem može dovesti do fizičke boli kod djece, a glavobolja ili bol u trbuhu česti su simptomi, kaže Jan Urbanski, direktor Programa sigurnih i humanih škola pri Sveučilištu Clemson.  Ona kaže: „Pogledajte događa li se to uvijek za vrijeme satova matematike ili na trećem satu. Promotrite događa li se nešto uvijek u isto vrijeme.“ Simptomi su često stvarni, ali žrtve nasilničkog ponašanja će ponekada glumiti bolest kako bi izbjegla situacije u kojima bi mogla biti zlostavljana.

  1. Prolaze kroz mnogo prekida prijateljstava

Promjene u strukturi osoba sa kojima se dijete druži ponekad mogu signalizirati problem. „Tijekom adolescencije događaju se promjene u prijateljskim vezama,“ kaže Patchin. „To je normalno, ali razgovarajte s vašim djetetom kako biste ustanovili je li došlo do svađe, je li riječ o tipičnom konfliktu ili je riječ o nečem puno ozbiljnijem.“

  1. Ne želi ići u školu ili na trening nogometa

Ukoliko vaše dijete iznenada odustaje od izvanškolskih aktivnosti, kasni u školu, markira (ili traži da izostane), moglo bi biti žrtva nasilnika. Urbanski kaže: „Riječ je o izbjegavanju situacije koja se inače događa.“

  1. Ima loše mišljenje o sebi

Nasilničko ponašanje može umanjiti samopouzdanje žrtava, što može biti razlog zašto je neko dijete napadnuto od strane svojih vršnjaka, kaže Urbanski: „Jednom kada je dijete označeno kao žrtva nasilničkog ponašanja… ono počinje razmišljati kako je uzrok ‘nešto što ja radim ili nešto nije u redu samnom’.“

  1. I samo upada u probleme zbog nasilničkog ponašanja

Možda se čini proturječnim, ali kako tvrdi Urbanski, neke se žrtve počnu ponašati kao nasilnici prema drugoj djeci. Ona kaže kako „oni mogu odabrati biti nasilnici prema nekome drugome što je reakcija na to što su i sami žrtve takvog ponašanja“. Ukoliko saznate da je vaše dijete nasilno prema kolegi ili prijatelju, pobrinite se da preuzme odgovornost, ali ga također pitajte je li sada ili u prošlosti i ono bilo meta nasilnika. Lako je previdjeti probleme iz prošlosti.

 

Preuzeto sa: www.realsimple.com