Povremeni odlazak u kupovinu gdje ćemo potrošiti i više nego što smo planirali te kupiti odjeću, kozmetiku ili pak neku informatičku opremu koja nam često i nije na listi prioriteta, nije ništa neuobičajeno. No, problem nastaje kada se takve situacije počnu učestalo ponavljati i kada prijeđu u ovisnost. Poremećaj je to poznatiji pod nazivom kompulzivna kupovina ili onomanija.

 

Riječ je o poremećaju koji spada u poremećaje kontrole impulsa. Simptomi mogu nalikovati na apstinencijske simptom pa se tako javlja osjećaj žudnje, čežnje.

Vodile su se rasprave oko toga bi li taj poremećaj više spadao u OKP ili poremećaj ovisnosti, međutim, istraživanja nisu pronašla dovoljno dokaza u biološkim i strukturnim promjenama mozga, ističe docentica Jendričko, koji bi ukazivali da je riječ o ovisnosti.

 

Razlika obične i kompulzivne kupovine

 

Ono što čini razliku između obične i kompulzivne kupovine jest to što u običnoj kupovini uživamo, sretni smo što smo si priuštili nešto o čemu već dugo razmišljamo. S druge pak strane, kod kompulzivnog kupovanja, uživa se u samom procesu kupovanja. Nije bitno što se kupilo, već da se kupuje pa se često kupe stvari koje nam uopće ne trebaju.

Kompulzivno kupovanje se sve češće ističe kao medicinski poremećaj. Iza njega obično stoje poremećaji raspoloženja i anksiozni poremećaji.

S jedne strane može biti riječ o manjku samopouzdanja i samopoštovanja, osobito kod onih ljudi koji su bili emocionalno zanemareni kao djeca, pa su orijentirani da osjećaj zadovoljstva dobiju kroz materijalne stvari, tvrdi Jendričko.

 

Začarani krug

Međutim, osjećaj zadovoljstva kratkog je vijeka i često je praćen osjećajem grižnje savjesti zbog potrošenog novca. Tada se kreće u novu kupnju, a sve to često rezultira i povećanim stresom.

Zbog potrebe za kupnjom javljaju se financijske poteškoće, gdje osoba koja pati od komuplzivne kupnje često skriva od obitelji iznose koje je potrošila te se u nekim slučajevima, može javiti i patološko laganje. Obično takve osobe obitelj navede da potraže stručnu pomoć.

 

Zbog impulzivnosti i poremećene kontrole liječenje se provodi farmakoterapijski, primjenom inhibitora, ali i primjenom psihoterapije.

 

Važno je osvijestiti razloge zbog kojih nam je određeni predmet potreban

 

Ako osvijestimo što se nalazi u podsvijesti, onda nećemo pokušati kompenzirati ono što nam nedostaje. Primjerice manjak samopouzdanja, nekakvim materijalnim stvarima. Ako je to nešto što ne možemo sami riješiti, obratit ćemo se za pomoć i raditi na tome što se nalazi u podlozi, sugerira docentica Jendričko.

Stoga, sljedeći put kada pođete u kupovinu, zapitajte se je li vam stvar koju želite kupiti zaista potrebna ili se posrijedi krije neki loš osjećaj kojeg je potrebno otkloniti. Vaš će vam bankovni račun biti zahvalan, a sljedeći put kada si priuštite nešto što već dugo želite i trebate imati, osjećaj zadovoljstva potrajat će zasigurno duže.